Tara noastra pierde, anual, in favoarea Republicii Moldova si a Ucrainei, 10.000 mp de teren din cauza erodarii malurilor raului

Granita naturala cu Republica Moldova si Ucraina, raul Prut sileste Romania sa cedeze anual teritorii importante celor doua state vecine. De 20 de ani, Prutul erodeaza malul romanesc, latindu-se si, implicit, mutand spre interiorul tarii granita dintre state, stabilita prin tratate la jumatatea raului.

Erodarea malului drept al Prutului a inceput acum doua decenii, dupa ce moldovenii si-au consolidat malurile prin ridicarea unor console de beton. Pe malul romanesc nu s-a facut insa nicio consolidare. in primii ani, Prutul ,,rupea" cate putin din malul romanesc, fenomenul fiind aproape insesizabil. Acum, suprafete intregi din Lunca Prutului tind sa devina insule. ,,Acum vreo 20 de ani, rusii (moldovenii -n.r.) au fost baieti destepti si si-au consolidat malurile. Curentii si valurile care se izbesc in malurile lor de beton imping apa cu forta spre noi. Nu ne putem opune", spune primarul din Paltinis, Costel Romanescu, suparat ca terenurile primariei sunt amenintate de ape. Statisticile specialistilor de la Apele Romane arata ca pana acum Romania a pierdut aproximativ 200.000 mp de teren.

Zeci de mii de metri patrati de teren, sub ape

Cinci localitati din Lunca Prutului sunt in pericol sa fie inghitite de ape. Satul Paltinis, de pilda, sau catunul Ivancauti, cum il numesc localnicii, este singura localitate din Romania care se invecineaza cu doua tari: Republica Moldova si Ucraina. Aici, fenomenul de erodare a facut ravagii: deja sapte hectare de teren se afla sub ape. Pasuni pe care pasteau candva animalele si culturi intregi sunt acum pe fundul apei.

Terenuri care apartineau localnicilor din Ivancauti sunt impartite acum, involuntar, cu moldovenii si ucrainenii tocmai pentru ca granita este stabilita la jumatatea Prutului. Primaria i-a despagubit pe tarani, dandu-le terenuri in cealalta parte a satului, departe de ape. Oamenii sunt insa nemultumiti ca nimeni nu reuseste sa ,,tina in frau" Prutul. ,,Aici era terenul mostenit de la parintii mei. Nu aveam mult: vreo doua hectare. Aveam pomi si imi aduceam juninca la pascut. Vara era raiul pe pamant. Acum, cat vezi cu ochii e numai apa! Cu puterea lui Dumnezeu nu te pui, d-apoi cu Prutul, ca o sa ne inghita pe toti. Nimeni nu ne ajuta", spune nea Vasile Carneala. Ajuns la 70 de ani, batranul priveste neputincios cum Prutul ii ,,fura" pamantul mostenit de la parinti. in aceeasi situatie se afla toate satele din Lunca Prutului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.