Procurorii deschid seria "dosarelor grele" anuntate de presedintele Basescu cuHidroelectrica . Trofeul cel mare e chiar capul premierului Tariceanu

La o luna de la declaratia lui Traian Basescu, care anunta ca vor aparea curand "dosare grele", Parchetul General a anuntat, ieri, inceperea urmaririi penale in dosarul Hidroelectrica. Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, este urmarit penal in acest dosar, alaturi de alte opt persoane din conducerea acestei societati si cea a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). O bucata din acest dosar provine din cel declinat de DNA catre DIICOT privind retehnologizarea Portilor de Fier, la care Basescu a facut referire intr-o emisiune televizata, sugerand o legatura intre acest lucru si premierul Calin Popescu Tariceanu.

Reprezentantii Parchetului General sustin ca dosarul vizandu-i pe cei noua, printre care si Codrut Seres, era in lucru inca din 2005 si ca nu este cel care a fost declinat de la DNA catre DIICOT privind retehnologizarea Portilor de Fier. Procurorii sustin ca faptele de care sunt acuzati cei noua s-au desfasurat in perioada 2002-2003. La acea vreme, ministrul Economiei era Dan Ioan Popescu. Contactat de ZIUA, acesta a declarat ca nu stie nimic despre acest caz.

Procurorii Parchetului General declara ca din dosarul la care a facut referire seful DNA, Daniel Morar, s-ar fi luat unele "bucati" care s-au conexat la acest dosar. Potrivit Parchetului General, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus, la data de 3 aprilie, inceperea urmaririi penale fata de noua invinuiti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale.

Anuntul facut ieri de Parchetul General survine la scurt timp dupa declaratia lui Traian Basescu, care declara, la sedinta de bilant a Ministerului Public, din luna martie, ca vor aparea curand "dosare grele". Imediat dupa ce Traian Basescu a dat vestea, procurorul sef al DNA a dat o scurta declaratie de presa in care anunta ca dosarul privind retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier, disjuns din dosarul Hidroelectrica, in care directorul general al societatii, Traian Oprea, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, va fi declinat catre DIICOT. Morar preciza ca dosarul se afla in faza actelor premergatoare, refuzand sa nominalizeze vreo persoana cercetata de procurori. Seful DNA nu a vrut sa precizeze daca dosarul il vizeaza pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Si procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, declara, intr-o emisiune televizata, ca dosarul privind retehnologizarea de la Portile de Fier a fost declinat de la DNA la DIICOT. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, referindu-se la afirmatia presedintelui Traian Basescu privind finalizarea, in perioada imediat urmatoare, a unor "dosare grele", ca nu se simte vizat, dar ca nu intelege de unde cunoaste seful statului detalii despre activitatea Justitiei.

"Basescu doreste sange in piata publica"

Directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, un alt director in aceeasi societate si presedintele ANRE, Nicolae Opris au fost audiati ieri la Parchet, urmand ca astazi sa se prezinte la DIICOT si Codrut Seres. Fostul ministru este pus sub invinuire si in "Dosarul privatizarilor". El a declarat ca se asteapta sa apara si alte dosare pe numele sau, fiindca Basescu "doreste sange in piata publica". "Tinand cont de faptul ca domnul Basescu doreste sange in piata publica, ma astept sa apara si alte dosare pe numele meu", a declarat ex-ministrul, citat de NewsIn. Acesta considera ca acuzatia care i se aduce este "la fel de fortata si absurda" ca si cea de tradare si spionaj din dosarul privatizarilor.

"Am primit citatie sa ma duc maine (astazi - n.r) la DIICOT, dar nu stiu ce contine acest dosar si la ce se refera", a declarat Codrut Seres. El a adaugat ca se va prezenta la DIICOT si ca va oferi procurorilor toate detaliile necesare privind ancheta deschisa. "Acuzatia care mi se aduce este la fel de fortata si de absurda ca si cea de tradare si spionaj, de care nu s-a mai auzit nimic de trei luni. Mai au sa ma acuze de genocid si au terminat cu toate acuzatiile", a afirmat acesta. (Bogdan GALCA)

Manevrele lui "draga Stolo"

Manevrele lui "draga Stolo" erau cunoscute si de presedintele Basescu. Adica de cel care condamna grupurile de interese si sistemul ticalosit.

Chiar rezolutia pusa de seful statului pe memoriul ALRO, prin care il atentiona pe ex-ministrul Seres, este o dovada in plus ca Stolojan avea girul sefului statului pentru a face trafic de influenta in favoarea societatii din Slatina.

La vremea respectiva, Theodor Stolojan ne-a trimis un drept la replica prin care confirma, practic, toate dezvaluirile ZIUA. Astfel, "cel mai destept baiat" recunostea ca, in urma unor sesizari trimise Presedintiei de catre ALRO, a purtat mai multe discutii cu fostul ministru al Economiei si alte persoane cu raspunderi in functionarea sistemului energetic national. In acelasi drept la replica, "draga Stolo" confirma ca a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca ALRO sa primeasca energie electrica ieftina. Mai trebuie adaugat ca ALRO a fost privatizata pe sistemul PSAL 1, negociator-sef cu Banca Mondiala fiind Traian Basescu, iar reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala fiind Theodor Stolojan.

Acuzatiile

Potrivit Parchetului General, cele noua persoane urmarite penal in acest dosar au pus in pericol grav sistemul economic national, constituindu-se intr-o structura suprapusa pe organigrama societatii.

Acestia sunt acuzati ca, in perioada anilor 2002-2003, folosindu-se de prerogativele functiilor de conducere in care au fost investiti, s-au constituit intr-o grupare avand o structura suprapusa pe organigrama societatii SC Hidroelectrica SA. "Gruparea astfel constituita a folosit SC Hidroelectrica in scopuri contrare obiectivelor statuate legal, scopuri ce au fost de natura sa submineze economia nationala prin afectarea functionarii sistemului energetic national in conditii de siguranta, cu repercusiuni grave asupra intregului sistem economic national. Astfel, prin manopere ilicite, membrii asociatiei au desfasurat actiuni comisive si omisive ce au condus la instaurarea unei stari de pericol potential, dar si la crearea unor pagube in dauna SC Hidroelectrica SA si implicit in dauna economiei nationale, punand in pericol grav siguranta Sistemului Energetic National", se arata in comunicatul Parchetului General.

Verestoy se simte amenintat

Senatorul UDMR, Verestoy Attila, a declarat ca are unele informatii potrivit carora si lui i se pregateste un dosar.

"Ma astept sa fiu si eu chemat pe la Parchet cat de curand, mai ales ca a devenit o moda acum fabricarea de dosare. Am auzit si eu unele zvonuri cum ca mi s-ar pregati ceva. Atat timp cat ar fi ceva real si legal, in cazul in care voi fi solicitat, ma voi prezenta in fata procurorilor, asa cum am mai facut-o". De asemenea, senatorul UDMR a precizat ca, tinand cont de activitatea intensa pe care o are in viata politica, nu l-ar suprinde daca ar fi chemat la audieri. (A.G.)

Complot si subminarea economiei nationale

Biroul pentru relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura centrala au dispus, la data de 3 aprilie 2007, inceperea urmaririi penale fata de 9 invinuiti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale.

In fapt, s-a retinut ca, in perioada anilor 2002-2003, acestia, folosindu-se de prerogativele functiilor de conducere in care au fost investiti, s-au constituit intr-o grupare avand o structura suprapusa pe organigrama societatii SC Hidroelectrica SA. Gruparea astfel constituita a folosit SC Hidroelectrica in scopuri contrare obiectivelor statuate legal, scopuri ce au fost de natura sa submineze economia nationala prin afectarea functionarii sistemului energetic national in conditii de siguranta, cu repercusiuni grave asupra intregului sistem economic national.

Astfel, prin manopere ilicite, membrii asociatiei au desfasurat actiuni comisive si omisive ce au condus la instaurarea unei stari de pericol potential, dar si la crearea unor pagube in dauna SC Hidroelectrica SA si, implicit, in dauna economiei nationale, punand in pericol grav siguranta Sistemului Energetic National.

In cauza, cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor in care au fost comise faptele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.