Santaj, afaceri murdare de familie, orientare sexuala care a reprezentat un delict in regimul comunist si dosar fals de turnator. Toate aceste fatete ale biografiei sale au fost relatate si dezbatute de Neculai C. Munteanu in emisiunea de ieri a lui Robert Turcescu.

"Nu am fost turnator. Niciodata n-am semnat un angajament. Niciodata n-am dat o informare semnata cu numele de cod Calin", afirma ieri seara veteranul realizator de radio si cunoscutul dizident anti-comunist Neculai C. Munteanu, in emisiunea lui Robert Turcescu, "100%". Discutia s-a desfasurat pe baza a doua dosare de la Securitate: unul de urmarire informativa, deschis in 1977, si altul personal, de retea, cu numele de cod "Calin", deschis in 1974.

Denigrare pe rupte

Al doilea dosar este pe jumatate fals, inceput de fapt in 1970, in preajma datei cind realizatorul de radio, aflat la Praga, a avut o tentativa de trecere ilegala a frontierei, potrivit lui Munteanu. El relateaza cum a fost contactat de varul sau Costel Tanase, totodata ofiter de Securitate, sesizat cu privire la tentativa de evadare a lui Munteanu de chiar tatal adoptiv al acestuia, singurul caruia jurnalistul ii comunicase planul de trecere a frontierei. Neculai C. Munteanu povesteste si cum a fost santajat de propriul sau var pe motivele orientarii sale homosexuale, care i-ar fi fost trecuta cu vederea in cazul in care ar fi turnat.

Scopul Securitatii era sa obtina date despre Dinu Sararu, Aristide Buhoiu si Tudor Vornicu, despre care de altfel Munteanu a dat o "caracterizare". Pe linga aceasta, dizidentul admite ca a mai dat Securitatii doua materiale: unul despre starea de spirit din presa romineasca si o caracterizare a lui Aurel Mihailopol de care acesta avea nevoie, in scopul unei plecari in strainatate, si de care cel vizat stia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.