Fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, a incercat desfiintarea ARBAC, pentru a-l salva pe edilul sef Adriean Videanu de la plata a 1,5 milioane de euro

Ex-ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a folosit pe perioada mandatului orice metode, mergand pana la desfiintarea unor institutii, in incercarea de a-l salva pe primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, de la plata a 1,5 milioane de euro. Bani cu care acesta din urma a pagubit, anul trecut, bugetul municipalitatii dupa ce a "uitat" sa incaseze amenzile de la societatea Apa Nova. Lucru pentru care edilul sef al Bucurestiului ar trebui sa fie tras la raspundere si din punct de vedere penal. Asa ceva nu a fost insa posibil, cel putin pana in momentul de fata. Nu pentru ca Adriean Videanu nu ar fi vinovat de prejudicierea bugetului Capitalei, ci pentru ca acesta a fost protejat asiduu de fostul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Agentia de Reglementare a nivelelor de servicii Apa Canal a Municipiului Bucuresti (ARBAC) este autoritatea care urmareste contractul de concesiune dintre municipalitate si societatea mixta franco-romana Apa Nova. Prevederile Contractului de Concesiune dintre municipalitate si Apa Nova a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si au intrat in vigoare la 17.11.2000. CGMB in calitate de concedent a delegat competentele de monitorizare si control ale concesiunii catre ARBAC, al carei statut este inclus in prevederile contractului de concesiune.

Consilierii municipali au stabilit prin HCGMB 223/2005 faptul ca ARBAC poate constata nerespectarea contractului de concesiune si apoi sa decida aplicarea unor amenzi. Iar primarul general este cel care pune in practica sanctiunile. Potrivit atributiilor ARBAC, agentia poate amenda pentru nerespectarea contractului de concesiune, Apa Nova, cu o suma de cinci milioane euro in decursul unui an.

De altfel, pana acum, ARBAC a amendat de patru ori firma care administreaza apa si canalul bucurestean, valoarea sanctiunilor fiind de 6,6 milioane de euro. Ultima amenda, de 3,5 milioane de euro a fost aplicata chiar luna trecuta. Anul trecut, Apa Nova a fost amendata cu 1,5 milioane de euro. Banii nu au fost incasati de municipalitate din cauza lui Adriean Videanu care a "uitat" sa deschida un cont la trezorerie.

In aceste conditii, Curtea de Conturi ii poate imputa lui Videanu cele 1,5 milioane de euro neincasate de la Apa Nova. De aceea, fostul ministru Vasile Blaga, prietenul primarului general, s-a pus pe treaba si, pe parcursul mandatului sau, a facut tot posibilul pentru desfiintarea ARBAC. Aceasta miscare avea insa si un alt scop. Acela de a transfera Apa Nova sub tutela Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor de Gospodarie Comunala (ANRSC). Institutie condusa de sotia unui alt cap PD. Este vorba despre Jeanina Preda, sotia lui Cezar Preda.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.