Noua formula a Guvernului Tariceanu, PNL-UDMR, a trecut ieri de votul Parlamentului

Premierul considera ca este "un moment de cotitura pentru Romania" .Acesta ar urma sa puna capat crizei politice si sa deblocheze activitatea Legislativului. PSD a urat un bun venit in opozitie Partidului Democrat .PRM a denuntat violent prezenta UDMR in noul cabinet. UDMR nu a pierdut ocazia de a se lauda cu vasta sa experienta guvernamentala. Parlamentarii PD si cei ai PLD au parasit sala in momentul votului. Programul de guvenare - tot cel al Aliantei DA.Tinand cont de faptul ca premierul Tariceanu a anuntat, deja, ca Alianta " a murit", iar parlamentarii democrati si-au facut propriul grup parlamentar, va fi contestata legalitatea mandatului sefului Executivului?

Senatorii si deputatii au validat ieri seara, prin vot deschis, cu 272 voturi favorabile, 68 impotriva si doua abtineri, noua structura a Guvernului propusa de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Parlamentarii au fost de acord cu proiectul de hotarare a Guvernului privind infiintarea unor ministere, posturi de ministru de stat si ministru delegat, precum si cu revocarea din functie a unor membri ai Executivului si cu numirea altora. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, ieri, Parlamentului votul pentru noul Guvern bicolor PNL- UDMR. Avand in vedere ca toate formatiunile politice isi precizasera deja pozitia, cu o zi inainte, nu au existat surprize si nici nu au intervenit elemente neprevazute, actiunea in sine dovedindu-se, din multe puncte de vedere, o simpla formalitate. Seful executivului a accentuat, intr-un speech de circa 45 de minute, ca restructurarea nu trebuia facuta decat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pentru a nu perturba procesul integrarii, liderul social-democratilor, Mircea Geoana, a sustinut din nou, de la tribuna parlamentara, ca din doua rele- presedintele Traian Basescu si PD sau cabinet PNL-UDMR, l-a ales pe cel mai mic, iar reprezentantii PD si PLD au iesit din sala, in semn de protest.

Discursurile liderilor partidelor parlamentare, cate 15 minute pentru fiecare, au fost marcate de atacuri la partea adversa, fie ca era vorba de liberali, democrati sau social-democrati. Liderul PSD, Mircea Geoana, principalul artizan al investirii acestui Cabinet, a luat cuvantul imediat dupa seful executivului, si i-a atras atentia ca, desi voteaza pentru noua formula propusa de liberali, social-democratii isi pastreaza intreaga independenta de vot si actiune politica, vor sta cu ochii pe activitatea sa si vor sanctiona prompt orice greseala. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, l-a acuzat pe presedintele UDMR, Marko Bela, ca vorbeste public de obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. In contextul in care seful Executivului a anuntat, deja, decesul Aliantei D.A.., grabindu-se sa excluda PD din noua formula guvernamentala, iar, in replica democratii au rupt grupul Aliantei atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat, legalitatea mandatului lui Tariceanu ridica un mare semn de intrebare. Astfel, juristii PD si cei ai PLD sunt decisi sa demonstreze ca seful Executivului nu mai are dreptul legal de a reprezenta Alianta, urmand sa conteste aceasta situuatie la Curtea Constitutionala. (N.D.)

Tariceanu: "Temele majore raman lupta impotriva coruptiei si reforma Justitiei"

Lupta impotriva coruptiei si continuarea reformei in Justitie sunt temele majore ale agendei noului Guvern Tariceanu, in formula restructurata. Aflat in fata Parlamentului pentru a cere votul asupra noului Cabinet, premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca solicitarea sa privind modificarea structurii si compozitiei executivului se bazeaza, din punct de vedere strict legal, pe articolul 85 din Constitutie si respectiv 37 din Legea privind organizarea si functionarea Guvernului si ministrelor, cu modificarile sau completarile de rigoare. Potrivit primului-ministru, restructurarea are un obiect clar: indeplinirea agendei post-aderare. De altfel, intregul sau discurs politic a fost axat pe aceasta tema- necesitatea restructurarii executivului, pentru indeplinirea obiectivelor post-aderare. Premierul a tinut sa sublinieze ca nu a fost de acord ca restructurarea sa se faca inainte de momentul aderarii la Uniunea Europeana, desi mai multi factori politici i-au cerut-o.

"Am gandit restructurarea astfel incat Guvernul sa reprezinte toti jucatorii si sa poata actiona in interesul lor", a precizat primul-ministru. Acesta a tinut sa aduca o serie de precizari si in ceea ce priveste coabitarea politica, la guvernare, cu Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania: "Genul de retorica politica cum ar fi: Ce cauta ungurii in Guvern? Ce face blonda de la stiu eu ce partid? Sau pe ce portar de minister mai supara presedintele? Nu face parte din agenda Guvernului restructurat". Tariceanu a pus accent pe relansarea competitiei interne, uitand de obsesiile electorale ale cresterii sau scaderii popularitatii in sondajele de opinie, cerand clasei politice sa faca saltul "de la simpla lupta pentru putere si influenta, la lupta pentru performanta, competenta si compatibilitate cu UE."(Nadia Dincovici)

Din culise...

Din culisele sedintei parlamentare de ieri, ar mai fi de adaugat cateva aspecte. • Doar zece dintre viitorii ministri au stat la prezidiu, alaturi de premier, restul preferand sa-si pastreze locurile din sala. • Inainte de deschiderea oficiala a lucrarilor, senatorul liberal Radu Campeanu s-a deplasat la prezidiu, pentru a-i strange mana premierului, repetandu-si gestul cu liderul PSD. • Discursul presedintelui PSD a fost primit cu aplauze modeste, iar parlamentarii PD si PSD nu au azitat sa-l intrerupa in momente critice ale discursului, din sala auzindu-se exclamatii ironice. • Daca discursul lui Mircea Geoana a fost intrerupt, ascultat sau cu vadit dezinteres, sau intr-o atmosfera de ironie- de catre aripa dizidenta a parlamentarilor, cel al liderului PRM a beneficiat in schimb de toata atentia deputatilor si senatorilor. • In asteptarea voturilor, plicitisiti de durata discursurilor, viitorii ministri au preferat sa se retraga din cand in cand de la prezidiu, lasandu-l pe premier cu echipa descopmpletata.(N.D. )

PSD avertizeaza

Discursul liderului PSD,Mircea Geoana,a fost in spiritul unei politici noi, responsabila, bazata pe conlucrare intre partide la toate nivelurile care sa vizeze depasirea crizei si obtinerea de rezulatate in proiectele postaderare.In acest sens PSD si-a afirmat sustinerea pentru noul guvern restructurat PNL-UDMR, declarand: "astazi alegem raul cel mai mic"si a urat bun venit in opozitie pedistilor,invitandu-i sa sustina proiectele PSD si cu indemnul de a nu fi suparati pe el ,ci pe Traian Basescu,singurul responsabil pentru situatia actuala a PD.Liderul PSD a punctat faptul ca votul pro acordat guvernului,nu e "un vot de incredere,un cec in alb", ci "putin nisip sub rotile guvernului care patineza", fiind un vot responsabil pentru a se asigura "buna functionare a institutiilor statului", subliniind ca PSD isi va pastra independenta de vot si actiune politica ,care vizeaza indeplinirea proiectului pentru o Romanie sociala.

PE tot parcursul discursului sau, Mircea Geoana a indemnat la responsabilitate,la incetarea actiunilor de "demonizare"a PSD din partea partidelor si a presiunilor care se fac asupra alesilor locali. Avertizat ca PSD va fi intransigent cu noul guvern daca nu-si va respecta promisiunile si va veghea permanent actiunile sale. Arginteanu Roxana

PRM: "Nu acceptam un executiv minoritar, minor si misogin"

Senatorul Corneliu Vadim Tudor, reprezentantul grupului parlamentar al PRM, a declarat ieri de la tribuna plenului Senatului ca PRM nu va acorda votul de incredere noului cabinet Tariceanu, peremistii neacceptand un guvern romano-maghiar, considerandu-l "minoritar, minor si misogin". "Este foarte greu sa refaci ceea ce a fost croit gresit de la inceput.

Astazi, domnul Calin Popescu Tariceanu a venit in Parlament cu o noua formula guvernamentala, care este una bicolora. Daca stim care este culoarea liberalilor, adica rosul, ne intrebam care este culoarea UDMR-ului. UDMR-ul este asemeni unui cameleon ce se adapteaza rapid pentru a-si indeplini obiectivele, intre care se numara distrugerea integritatii statului roman prin obtinerea autonomiei ungurilor", a spus Vadim Tudor. Liderul PRM a tinut sa precizeze ca "PRM nu are nimic impotriva niciunei minoritati, deci nici impotriva UDMR-ului, insa nu acceptam o distrugere a statului, din interiorul guvernului".

PD: "Nu vom legitima o lovitura de palat"

Liderul grupului deputatilor PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a denuntat ceea ce el a denumit "lipsa de legitimitate" a guvernului restructurat propus de premierul Calin Popescu Tariceanu. "PD nu va vota si nu va participa la votarea unei formule guvernamentale izvorate dintr-o lovitura de palat (...) In ce priveste PD, nu vom participa la legitimarea acestei lovituri de palat, care deturneaza vointa electoratului", a anuntat Radulescu, care a adaugat ca motivele pentru care democratii nu sustin noul guvern nu se leaga de eliminarea ministrilor PD din Executiv si nici macar de componenta cabinetului propus de premierul Tariceanu, ci de faptul ca noul guvern "este ilegitim". "Domnul Tariceanu nu si-a luat mandatul direct de la populatie.

Mandatul l-a luat Alianta prin programul sau de guvernare, dupa care Alianta a fost cea care l-a desemnat pe domnul Tariceanu in functia de prim ministru", a explicat liderul deputatilor democrati pozitia formatiunii din care face parte. Acuzandu-l pe premierul Tariceanu ca a incalcat protocolul Aliantei, Cristian Radulescu a conchis ca noul guvern Tariceanu este caracterizat de ziua in care a fost conceput (ziua de Florii - n.r.) si prin urmare... este "un guvern din flori".

PNL cu tunurile pe Basescu si PD

Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti l-a atacat dur, ieri, de la tribuna Parlamentului, pe presedintele Traian Basescu, afirmand ca Partidul Democrat a ajuns sa ia aspirine cand stranuta seful statului. Puiu Hasotti a spus ca scena politica a suferit convulsii provocate de cativa actori politici, rolul principal fiind jucat de seful statului. Singurul scop al acestor actiuni a fost discreditarea premierului Calin Popescu-Tariceanu, a aratat el. ‘De doi ani de zile, presedintele doreste anticipate. Stim bine ca acest lucru nu este posibil, nu este necesar, nu este dorit. De ce presedintele doreste anticipate alaturi de PD? Pentru a elimina PNL din actul de guvernare. PD a facut in ultimele trei luni tot ce se poate ca sa iasa de la guvernare. S-a lamentat. Domnule Emil Boc, dumneavoastra sunteti un om mic, dar un mare impostor. Cel mai mare impostor!’, a ‘tunat’ de la tribuna Puiu Hasotti. ‘Ati ajuns sa luati aspirine cand Traian Basescu stranuta’, a mai spus acesta, in aplauzele salii.

UDMR: "Avem experienta guvernarii"

Senatorul Verestoy Attila, reprezentantul grupului parlamentar al UDMR, a declarat marti de la tribuna plenului Parlamentului, ca ministrii UDMR au fost propusi in noul cabinet Tariceanu pe motive intemeiate. "Pentru noi, cei de la UDMR, aceasta zi are o alta semnificatie pentru ca avem o experienta, data de cei 17 ani petrecuti alaturi de alte partide politice. UDMR-ul a facut parte din sase guverne si cred ca noi avem experienta dialogului, a conlucrarii, a unor reusite, dar si a unor esecuri asumate. Am avut sansa de a fi parteneri PNL-ului in acest drum anevoios, dar care, cred eu, are sansa unui viitor bun", a spus Verestoy. Acesta a adaugat faptul ca liderul formatiunii din care face parte, Marko Bela, nu ar fi trebuit sa fie atat de des criticat si citat de ceilalti lideri ai partidelor parlamentare (aluzie la discursul presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor - n.r.).

"Incepem perioada dificila de acum incolo. Pe mine ma mira cat de mult preocupa soarta UDMR-ului pe liderii altor partide politice. Eu cred ca trebuie ca fiecare partid sa se intereseze de el. M-a mirat faptul ca s-au dat ample citate din discursurile lui Marko Bela", a adaugat Verestoy.

PC: "O formula de compromis"

Parlamentarii conservatori nu vor vota Guvernul restructurat PNL-UDMR propus de premierul Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ieri, de la tribuna Legislativului, deputatul PC Bogdan Pascu. Bogdan Pascu, a declarat pentru "Cronica romana" ca Partidul Conservator nu va vota noua formula guvernamentala, "tocmai pentru ca este o formula de compromis, care nu schimba fondul, ci doar forma problemei, dar mai ales pentru ca UDMR face declaratii de secesiune teritoriala a Romaniei pe criterii etnice, din postura de membru al Guvernului Romaniei."

Pascu a mai spus ca "daca UDMR ar recunoaste si ar respecta Constitutia, pana la ultima virgula, PC nu ar avea nicio problema cu prezenta sa in Guvern. La acest moment insa, UDMR are aceeasi politica distructiva ca si PD, iar noi consideram o meschinarie sa doresti sa faci parte dintr-un Guvern investit constitutional atat timp cat tu nu respecti Constitutia. (A.P.O.)

PLD: " Ministrii noului Cabinet, alesi pe criterii de obedienta"

Ministrii noului Cabinet nu au fost alesi pe criterii de competenta, ci "de obedienta" fata de premierul Calin Popescu-Tariceanu, a precizat vicepresedintele Partidului Liberal Democrat, deputatul Cristian Boureanu. "Prin constituirea noului Cabinet, grupurile de interese nu mai sunt in jurul Guvernului, nu mai sunt nici pe masa Guvernului, ci au devenit Guvernul", a spus Cristian Boureanu. El a afirmat ca, prin nominalizarea acestui Guvern, primul-ministru "demonstreaza afinitatile pe care le are cu PSD, chiar daca nu le recunoaste", iar schema Guvernului nu a fost gandita ca sa se adapteze structurilor existente in Uniunea Europeana, ci ca sa se potriveasca, in cadrul ei, reprezentantii "clientelei politice a PNL".

PNG nu sustine noul Guvern

Presedintele Partidului Noua Generatie Crestin Democrat (PNG-CD), George Becali, a cerut parlamentarilor sa se pronunte impotriva noii formule de guvern, votand cu "demnitate, constiinta si onoare, lepadandu-se de interesele personale". El a opinat ca un executiv format din Partidul National Liberal (PNL) si Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) reprezinta un "act de tradare nationala". "Daca vreti binele Romaniei, dati jos Guvernul Tariceanu si numiti un guvern capabil, demn si echilibrat", a apreciat el, adaugand ca Romania se afla in fata unui moment istoric, pe care "daca il pierdem, va fi vai de noi".

Ioan Talpes: "Un Guvern format de PNL nu poate fi legal"

"UPSC nu sustine propunerea de Guvern pe care PNL, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu a facut-o, intrucat consideram ca la ora actuala aceasta propunere nu este solutia legala. Daca ar trebui sa alegem o solutie legala, aceea ar fi sa lasam formarea noului Guvern in seama partidului care are majoritatea in Parlament, iar la ora actuala, PNL nu are majoritatea in Parlament, ci PSD este cel care detine majoritatea in forul Legislativ. PSD-ului ar trebui sa i se ofere sansa de a forma un nou Guvern", a afirmat Ioan Talpes, presedintele Uniunii Populare Social-Crestine.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.