In fine, s-a intimplat: PD intra in Opozitie. Tariceanu a anuntat ca-si face Guvern PNL-UDMR, sustinut in Parlament de PSD

"Voi veni saptamina viitoare cu un nou guvern in Parlament, un guvern care va fi construit in jurul Partidului National Liberal, avindu-i alaturi pe colegii nostri din UDMR, care s-au dovedit parteneri corecti si competenti", a afirmat premierul, care a mai anuntat ca va trimite astazi o scrisoare Birourilor Permanente ale celor doua Camere in care va solicita un vot pentru noua componenta politica a Guvernului. Oricum, cu ajutorul PSD, Tariceanu si-a asigurat deja voturile necesare. Ieri-seara inca se mai purtau negocieri pentru ocuparea portofoliilor, atit in interiorul PNL, cit si cu UDMR."

E nevoie de un suflu proaspat, Alianta PNL-PD nu mai are resurse interne pentru rezolvarea impasului si pentru o solutie in beneficiul Romaniei. Este timpul ca o persoana sa aiba curajul sa spuna clar si raspicat ca Alianta PNL-PD nu mai are resurse interne pentru a fi o solutie in beneficiul Romaniei. De aceea, voi veni saptamina viitoare cu un nou guvern in Parlament, un guvern care va fi construit in jurul PNL, avindu-i alaturi pe colegii nostri din UDMR, care s-au dovedit parteneri corecti si competenti", a declarat ieri premierul, care pune astfel capat colaborarii cu PD.

Tariceanu sustine ca este o decizie pe care nu si-ar fi dorit deloc s-o ia si n-ar fi luat-o daca nu s-ar fi pus in pericol actul de guvernare. Premierul considera ca, in vechea formula, nu s-ar fi putut atinge cele trei obiective majore ale Guvernului: reducerea cu 6% a CAS, realizarea unui plan de promovare a identitatii romanesti in Europa si aducerea acasa a soldatilor romani din Irak.

Basescu, vinovat

Chiar daca el a fost cel care a semnat actul de deces al Aliantei, Tariceanu crede ca principalul vinovat pentru ruperea acesteia este Basescu. "Crizele au aparut si s-au tinut lant atunci cind interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului national. Un om care a reusit de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a liberalilor si a democratilor, sa dinamiteze o constructie politica solida cu valori comune. Din pacate, acest om este tocmai presedintele Romaniei", a spus primul-ministru.

Iar alaturi de presedinte, vinovati sint si democratii, care, potrivit premierului, n-au reusit sa stea pe picioarele lor: "Din pacate, in multe momente, democratii au pus interesele fostului lor presedinte de partid in fata interesului national".

Discurs american

Primul-ministru a utilizat ieri toate elementele pe care le avea la dispozitie pentru a fi cit mai convingator. S-a lasat asteptat la declaratia de presa mai bine de 30 de minute. S-a adresat opiniei publice de mai multe ori cu "dragi romani". A combinat amenintarile politice cu promisiunile electorale (CAS, identitate nationala pentru export etc.). Nu in ultimul rind, premierul a ales, din nou, un discurs american. Cum sint si consilierii de imagine ai acestuia. Cel putin finalul discursului de ieri a fost unul tipic american. "Am venit in fata dumneavoastra pentru a va explica decizia pe care am luat-o. O decizie corecta pe care va rog sa o acceptati si sa fiti alaturi de mine", a spus Tariceanu. (Raul Balogh)

Basescu si PD nu comenteaza

Administratia Prezidentiala nu comenteaza anuntul premierului de restructurare a Guvernului. Conform declaratiei purtatorului de cuvint al Cotrocenilor, Valeriu Turcan, "Administratia Prezidentiala nu comenteaza in nici un fel anuntul premierului, cu atit mai mult cu cit acesta nu l-a informat si consultat pe presedintele Romaniei".

La rindul lor, democratii au refuzat sa comenteze decizia premierului. Au invocat sarbatoarea Floriilor. "Ne rezervam dreptul de a ne abtine de la orice declaratii politice, intr-o asemenea zi", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele PD, Emil Boc. Chiar si asa, democratii vor trebui astazi sa elibereze posturile din Executiv. Pe linga cei opt ministri, PD va trebui sa plece din Palatul Victoria si cu cei 20 de secretari de stat, dar si cu 18 sefi de agentii si autoritati guvernamentale. Liderii s-au pregatit din timp si au strins deja demisiile in alb. (C.O., R.B.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.