Ministerul Apararii a publicat on-line, saptamana trecuta, costurile programelor de achizitii si modernizari demarate in 2007. Tehnica militara veche a primit in jur de 300 milioane de euro de la buget.

Ministerul Apararii a alocat 280 milioane de euro pentru a doua etapa de modernizare a fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria", achizitionate in 2004 de la marina regala din Marea Britanie.

Fregatele tip 22 vor fi inzestrate cu armament si sisteme de aterizare pentru elicopterele IAR 330 Puma Naval. Vechi din 1984, navele au costat MApN peste 170 milioane de euro, insa au putut fi folosite abia dupa reparatiile capitale realizate pe pamant britanic.

Cum prima etapa de modernizare a fost asigurata din bugetul Ministerului Apararii, partea engleza s-a obligat sa cumpere, in compensatie, tehnica militara romanesca. insa britancii au refuzat majoritatea ofertelor venite din Romania, privand astfel tara noastra de recuperarea a 80% din valoarea tranzactiei. Apoi subiectul a fost ingropat.

Insa acum aproape un an a rasarit un nou scandal. Directia Nationala Anticoruptie a deschis un dosar penal in legatura cu presupusa spaga incasata de inalti oficiali romani la cumpararea celor doua fregate. Actiunea DNA a avut la baza cererea de asistenta judiciara internationala pe care Inspectoratul General al Politiei Romane a primit-o de la autoritatile britanice si care "continea referiri la comiterea unor fraude de proportii in timpul derularii procesului de achizitie". Ancheta viza un comision de sapte milioane de lire sterline, despre care inca nu se stie cine l-a incasat. Politia londoneza il cerceteaza pe cetateanul britanic Barry George, consultantul firmei britanice de armament BAE Systems, si pe sotia sa, de origine romana, Georgiana George. Compania BAE Systems e cercetata de Oficiul britanic antifrauda.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.