In urma dezvaluirilor din Adevarul, seful spionilor si-a depus demisia. Claudiu Saftoiu incheie astfel cel mai scurt mandat din istoria Serviciului de Informatii Externe

Claudiu Saftoiu a demisionat, ieri, de la conducerea Serviciului de Informatii Externe, in urma solicitarii presedintelui Traian Basescu, ne dezvaluie surse confidentiale.

Conform informatiilor noastre, Saftoiu a fost chemat ieri dimineata la Cotroceni, dupa care a revenit la sediul central al Serviciului de Informatii Externe si si-a anuntat demisia. Fostul director SIE a demisionat in urma dezvaluirilor publicate exclusiv in Adevarul, de la audierea la Comisia parlamentara pentru analiza propunerii de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Saftoiu a facut declaratii din care reiesea faptul ca serviciul secret pe care il conduce face interceptari ilegale si desfasoara actiuni operative pe teritoriul Romaniei - atributii ce revin Serviciului Roman de Informatii. Ulterior, Claudiu Saftoiu si-a revizuit declaratiile, spunand ca "a avut o exprimare incompleta, care a dat nastere la confuzii". Saftoiu marcheaza astfel cel mai scurt mandat de conducere din istoria Serviciului de Informatii Externe: doar sase luni.

Gafele fostului sef al spionilor la audiere

Claudiu Saftoiu a gafat din plin in timpul audierilor, prin declaratii care ulterior l-au adus in situatia de a-si da demisia. "Interceptarile pe care SIE le-a solicitat au fost facute cu acordul expres al procurorului general al Romaniei" (n.r., legal, mandatul trebuie emis de un judecator), "avem tehnica proprie de interceptare" (n.r., singurul serviciu abilitat sa faca interceptari este SRI). Practic, Saftoiu a cazut in capcana intrebarilor parlamentarilor din comisie, multi dintre acestia avand experienta in domeniul legislatiei privind siguranta nationala si atributiile serviciilor secrete.

O alta gafa de proportii a fostului director SIE a fost aceea de a sugera ca serviciul roman de spionaj desfasoara activitati operative pe teritoriul Romaniei - zona de actiune a SRI. Oricum, chiar si prin aceste declaratii destul de vagi (pe care a incercat sa le corecteze ulterior), Saftoiu a facut o alta gafa monumentala: a dat detalii despre modul de lucru al serviciilor secrete. in conditiile in care in Legea de organizare a Serviciului de Informatii Externe se precizeaza ca "activitatea are caracter de secret de stat", cel care "a scapat pasarica" a fost chiar seful institutiei.

Saftoiu: No comment

Contactat telefonic in cursul zilei de ieri, Claudiu Saftoiu nu a dorit sa faca niciun comentariu public asupra motivelor care l-au determinat sa isi dea demisia.

Cert este ca fostul director SIE a ajuns intr-o situatie fara echivoc: fie declaratiile sale erau reale si, in acest caz, directorul si-a "sifonat" colegii, fie "a avut o exprimare gresita", cum a spus ulterior, ceea ce reprezinta o gafa impardonabila la nivelul sau.

Serviciile secrete, de doi ani in scandaluri

S-au saturtat serviciile secrete de Traian Basescu? Demisia lui Saftoiu reprezinta ultima rabufnire la varful comunitatii de informatii, dupa doi ani plini de scandaluri avand legatura cu activitatea serviciilor secrete. Cel mai mediatizat: telenovela "Rapirii din Irak", unde presedintele a aparut in chip de salvator intr-o poveste cu final previzibil pe care nu o mai cred nici copiii. Un alt scandal cu parfum de servicii secrete - fuga lui Omar Hayssam, eliberat din arest de controversatul procuror Ciprian Nastasiu. Cea mai recenta manevra la varful comunitatii de informatii - inlocuirea lui Sergiu Medar de la varful CNI cu un apropiat al presedintelui, Mihai Stanisoara.

Oficial, Medar a invocat probleme de sanatate. Demisia lui Claudiu Saftoiu, fireasca tinand cont de gafa monumentala de la audiere, reprezinta o "bila neagra" pentru presedintele Basescu: arata ca a pus in fruntea unei institutii cu o activitate extrem de delicata un nepriceput. Claudiu Saftoiu, fost jurnalist si consilier prezidential, era una dintre persoanele care se bucurau de increderea totala a presedintelui. La SIE, in schimb, nu era vazut ca un profesionist, mai ales din motive de atitudine: barfe interne sustin ca Saftoiu era mai degraba preocupat sa se joace cu copilul sau prin birourile instituitiei decat de optimizarea functionarii acesteia.

Harnagea: "Saftoiu a fost pus intr-o situatie extrem de dificila la scurt timp dupa investitura"


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.