Specialist in probleme de Constitutie, Valeriu Stoica spune ca „sintem in fata unui defect de Constitutie“. Premierul il poate nominaliza la nesfirsit pe Adrian Cioroianu, la fel cum si presedintele il poate refuza.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat simbata ca PNL nu va nominaliza o alta persoana pentru MAE, optind in continuare pentru Adrian Cioroianu (foto). "Imi pare rau ca revine subiectul Cioroianu, dar trebuie sa subliniez un lucru: asa cum eu actionez in limitele Constitutiei, si presedintele trebuie sa inteleaga sa faca la fel, chiar daca nu ii place", a spus Tariceanu. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a afirmat deschis vineri ca nu agreeaza numirea lui Cioroianu. Tinind cont ca nici una dintre parti nu este dispusa sa cedeze, nu se intrevede o rezolvare a blocajului existent in acest moment la MAE.

Ce spune legea

Conform Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului, in situatia in care un ministru demisioneaza, dupa ce seful statului constata (prin decret - n.a.) ca postul este vacant, primul-ministru numeste un interimar - obligatoriu, acesta este un membru al Cabinetului - si, in perioada de 45 de zile cit dureaza legal interimatul, trebuie sa propuna presedintelui un nou ministru. La ora actuala, desi au trecut citeva zile de cind Traian Basescu a semnat decretul privind vacantarea postului de ministru de Externe, nu a fost numit un interimar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.