Adevarul a intrat in posesia unui document incendiar: stenograma audierii in parlament a lui Claudiu Saftoiu, directorul Serviciului de Informatii Externe. in discutia cu parlamentarii, Saftoiu afirma ca SIE desfasoara actiuni operative pe teritoriul Romaniei, inclusiv interceptari telefonice - atributii ce revin SRI.

O alta gafa a lui Claudiu Saftoiu a fost aceea de a repeta ca SIE face interceptari in baza unui mandat emis de procurorul general - cand, se stie, legea spune ca judecatorul trebuie sa emita mandatul pentru ascultarea telefonului unei persoane. Claudiu Saftoiu a admis ca s-a exprimat gresit: "Confuzia este regretabila si imi apartine", a precizat Saftoiu intr-o scrisoare transmisa lui Dan Voiculescu, presedintele Comisiei de ancheta parlamentara asupra presedintelui Traian Basescu. Astazi va prezentam, in exclusivitate, seria gafelor directorului SIE in fata parlamentarilor.

Domnul Doru Ioan Taracila:

Domnule presedinte, dati-mi voie sa-l salut pe domnul director al SIE, totodata, sa-l contrazic deschis. imi pare rau ca sedinta este secreta, deoarece, la nivelul comisiei noastre, noi nu adunam probe pentru suspendarea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu.

Motiv pentru care, daca sunt convins ca exista extrem de multe documente cu caracter secret, din perioada rapirii ziaristilor, exista date, atitudini si informatii publice din acea perioada, mai ales in perioada in care Omar Hayssam a fost trimis in judecata, si pe care domnul director ar trebui sa le cunoasca in detaliu. Pentru ca ele au facut deliciul presei in momentul in care serviciile de informatii au fost puse la zid.

De aceea, daca-mi permiteti o intrebare.

In situatia in care SIE - dupa ce a fost pus in libertate si dupa ce a fost ajutat sa plece din Romania - l-a monitorizat, exista informatii pe care le puteti prezenta comisiei privind sprijinul primit la plecarea din tara?

Domnul Claudiu Saftoiu:

Dupa stiinta mea, SIE nu a fost implicat, in niciun fel, in iesirea din tara a lui Omar Hayssam.

Domnul Dan Voiculescu:

Domnul senator serban Nicolae. Va rog, domnule senator.

Domnul serban Nicolae:

Va multumesc. si eu am de facut aceeasi precizare. Nu mai reiau pe larg, dar nu suntem o comisie abilitata sa stranga probe pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Exista o afirmatie publica a sefului statului care a relatat ca i-a prevenit pe unii membri ai guvernului ca, din informatiile primite de la servicii, acestia au convorbiri telefonice cu persoanele ale caror convorbiri sunt interceptate ca urmare a unor anchete penale, o persoana fiind arestata.

Stiti cumva daca si SIE era intre acele servicii mentionate de presedinte?

Si daca cumva SIE efectueaza asemenea interceptari de convorbiri telefonice pe teritoriul Romaniei ale unor cetateni romani sau straini?

Domnul Claudiu Saftoiu:

Dupa cum stiti, potrivit legii, SIE are atributii in ceea ce priveste securitatea nationala a Romaniei si monitorizarea operatiunilor concertate din afara tarii. Pe teritoriul Romaniei, aceste atributiuni se fac intr-o stricta cooperare si colaborare cu SRI.

In ceea ce priveste aceasta declaratie, pot sa spun ca, in toata perioada anului trecut, dupa stiinta mea, inca o data, interceptarile pe care SIE le-a solicitat au fost facute cu acordul expres al procurorului general al Romaniei si nu au avut tangenta, ca rezultate, cu demnitari romani.

De asemenea, pot spune - si declar! - ca SIE nu a initiat niciodata interceptari telefonice ale cetatenilor romani, demnitari in functie!

"Aveti tehnica proprie de interceptare? Da!"

In legatura cu afacerea ALRO Slatina si cu afacerea de energie.

Am inteles ca dumneavoastra nu monitorizati cetatenii romani, motiv pentru care nu voi formula o intrebare legata de demnitarii romani.

Printre alte persoane care sunt vizate si care se gasesc, in prezent, intr-o ancheta penala, demnitarii romani au cazut pe tehnica solicitata de dumneavoastra sau pe informarile transmise presedintelui Romaniei?

Domnul Claudiu Saftoiu:

Mai precis, in ce cazuri anume, domnule senator?

Domnul Doru Ioan Taracila:

In cazuri de incalcare a legii. Ca banuiesc ca nu-i urmariti pe toti, ci numai pe cei despre care aveti informatii ca au patruns in campul infractional. Iar atunci cand vorbim de tradare, de infractiuni extrem de grave, banuiesc ca doar la acestea va referiti dumneavoastra.

Domnul Claudiu Saftoiu:

Nu. Nu exista cazuri in care demnitari romani au cazut "pe tehnica", cum va exprimati dumneavoastra profesionist.

Domnul Mihai Tudose:

Domnule director, o sinteza personala a ultimelor intrebari. Faceti interpretari avand ca subiecti persoane cetateni straini care actioneaza pe teritoriul Romaniei.

Aveti tehnica proprie de interceptare?

Domnul Claudiu Saftoiu:

Da.