Omul de afaceri Sever Muresan a fost arestat ieri pentru 29 de zile de un complet al Curtii de Apel Bucuresti. Masura preventiva a fost luata in vederea executarii unui mandat european de arestare, emis pe numele lui de Tribunalul de Mare Instanta din Lille. Printre altele el este acuzat ca ar fi comandat in Normandia asasinarea bancherului elvetian Rolf Gehrig.

Magistratii romani au admis ieri solicitarea autoritatilor franceze si au stabilit ca afaceristul roman sa ramana dupa gratii pana la data de 13 aprilie. Ei au fixat, de asemenea, si un termen, 21 martie, la care se va discuta transferul lui Sever Muresan in Franta, in vederea anchetarii sale. Pana atunci, instanta suprema va mai dezbate o data legalitatea arestarii afaceristului roman, ca efect al recursului declarat de acesta.

INFRACTIUNILE. Acuzatiile aduse omului de afaceri roman de autoritatile franceze sunt extrem de grave si tin inclusiv de sfera crimei organizate. Mandatul de arestare impotriva lui Sever Muresan a fost emis la data de 23 ianuarie 2007 de un judecator de instructie din Lille, iar la data de 6 februarie a fost emis si actul european de arestare, in baza caruia afaceristul a fost dat in urmarire internationala. In baza acestor documente, la data de 14 martie, instanta romaneasca a cerut Parchetului Curtii de Apel Bucuresti sa-l localizeze, retina si sa-l prezinte judecatorilor in vederea arestarii. Conform actelor trimise de autoritatile franceze, Sever Muresan este anchetat pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni, spalare de bani in mod organizat, asociere in vederea savarsirii infractiunii de omor, asociere pentru comiterea infractiunilor de santaj, fals si uz de fals. Potrivit legislatiei franceze, daca va fi gasit vinovat de savarsirea acestor fapte, omul de afaceri risca pana la zece ani de inchisoare.

LA MASA CU FRANCEZI. Sever Muresan a fost localizat joi seara de politistii si procurorii bucuresteni. El se afla la un restaurant din Parcul Herastrau, unde lua cina impreuna cu mai multi cetateni francezi, oameni de afaceri. Retinerea lui s-a desfasurat discret, mascatii nefacandu-si aparitia in restaurant. Era ora 20:45. Muresan a fost invitat sa se ridice de la masa si sa iasa din sala, apoi i-a fost adus la cunostinta faptul ca magistratii statului... francez au emis pe numele lui un mandat european de arestare. Muresan a fost dus, sub escorta, la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti unde acesta, in prezenta aparatorilor alesi, si-a rezervat dreptul de a face declaratii numai in fata instantei de judecata. El a fost dus in toiul noptii la Curtea de Apel Bucuresti, dar cererea de judecare a fost amanata pana ieri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.