Un director din Ministerul Sanatatii a cistigat, prin fundatia sa, fonduri internationale fara sa fi participat la licitatia organizata de acelasi minister. El a fost ajutat de citiva conservatori de bine.

Vlad Iliescu este secretarul de stat pentru integrare europeana si programe internationale din Ministerul Sanatatii, unde a fost numit pe post din partea Partidului Conservator. Ca atare, el are in grija inclusiv programele de sanatate finantate cu bani din Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA si TBC. Pentru doua asemenea programe, Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti a participat anul trecut la licitatia organizata de Ministerul Sanatatii si a mentionat in oferta sa ca va duce la indeplinire sarcinile impreuna cu Fundatia pentru Cercetare si Dezvoltare in Sanatate (FCDS). Institutul, aflat in subordinea directa a ministerului, era condus de Cristian Talea, membru al Partidului Conservator. Fondator al fundatiei luate ca partener este Laurentiu Mihai, director al Directiei generale relatii externe si afaceri europene din minister, directie subordonata lui Vlad Iliescu.

Conservatorii decid, tot ei controleaza

In comisia de licitatie care a hotarit atribuirea contractelor catre Institutul de Sanatate Publica si FCDS au fost numiti specialisti din structurile subordonate ministerului. Componenta comisiei a fost aprobata de ministrul Sanatatii si avizata de Vlad Iliescu. Prima pe lista membrilor din comisie a fost Carmen Domnariu, directoarea Centrului de Sanatate Publica Sibiu si membru al PC.

Desi nu a participat la licitatie, FCDS a primit 272.000 de dolari pentru colaborarea ei cu institutul in cele doua contracte, adica mai mult cu 84.000 de dolari decit Institutul de Sanatate Publica Bucuresti. Directorul de atunci al institutului sustine contrariul: "Ofertele nu au fost depuse doar de institut, ci de ambii parteneri", spune Cristian Talea. El e contrazis insa si de secretarul de stat Iliescu, care sustine ca nu a stiut de implicarea FCDS in cistigarea unor astfel de programe, deoarece la licitatia respectiva s-a prezentat doar Institutul de Sanatate Publica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.