Luni urmeaza sa aiba loc o sedinta speciala de guvern la care premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va propune amanarea alegerilor pentru Parlamentul European.

La sedinta ar urma sa participe si presedintele Traian Basescu, care se opune amanarii scrutinului, dar premierul Tariceanu i-a scris o scrisoare sefului statului, spunand ca, potrivit Constitutiei, prezenta acestuia la sedinta de cabinet nu se justifica.

Presedintele Basescu, la randul sau, i-a replicat premierului intr-o scrisoare ca textul Constitutiei nu-l impiedica sa participe la sedintele de guvern si, ca atare, seful statului va fi prezent la Palatul Victoria.Calin Popescu Tariceanu a declarat ca disputele "politicianiste" pe tema introducerii scrutinului uninominal au "viciat" campania electorala.Primul ministru a precizat ca nu va ceda unor presiuni politice, fie ca ar veni din partea partenerilor de coalitie sau a opozitiei.

Presedintele si PSD - blamati

Premierul Tariceanu gaseste ca responsabilitatea pentru actuala situatie revine presedintelui Basescu si Partidului Social Democrat."Desi presedintele Romaniei a organizat consultarile de la Cotroceni pe tema votului uninominal, acestea nu au condus la o intelegere comuna. Declaratia presedintelui lasa de inteles ca nu a renuntat la ideea referendumului si ca acesta ar putea fi convocat chiar in ziua alegerilor europene", se spune in comunicat.

"Pe de alta parte, constatam ca PSD si partidele din opozitie continua demersurile de suspendare a presedintelui si mentin dezbaterea politica pe teme de profunda dezbinare", mai spune premierul Tariceanu.Primul ministru considera ca apelul sau pentru o campanie electorala europeana a fost ignorat, si a acuzat partidele politice ca prefera sa continue "jocul politicianist" in locul unei dezbateri serioase pe tema alegerilor pentru Parlamentul European.Partidul Democrat a anuntat ca nu va sprijini initiativa amanarii alegerilor pentru Palamentul European.Dar premierul Tariceanu a avertizat ca "membrii din Guvern ai PD trebuie sa se hotarasca: ori sunt solidari cu primul ministru, ori, daca nu, poate vor sa faca parte din opozitie."Conform articolului 87 al Constitutiei, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.
seful statului prezideaza sedintele Guvernului la care participa.Precedenta sedinta a Executivului la care a participat Traian Basescu a fost in 28 februarie, cand in Parlament a fost prezentata solicitarea de suspendare a sa din functie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.