Ofiterii Brigazii Antiteroriste din Serviciul Roman de Informatii au retinut si interogat un student la arte plastice pentru ca filma in centrul Bucurestiului

In zona nu era nici un indicator care sa interzica fotografiatul. Reporterii ZIUA au fost si ei obstructionati si legitimati de ofiterii SRIServiciul Roman de Informatii si reprezentanti ai unui serviciu de securitate american incalca drepturile fundamentale ale cetateanului roman fara nici o remuscare.

La sfarsitul saptamanii trecute, doi tineri care se plimbau pe o strada din centrul Bucurestiului au fost acostati, legitimati, fotografiati si interogati de ofiteri Brigazii Antiteroriste din SRI si de reprezentantii unui serviciu de securitate aflat in slujba guvernului SUA. Motivul pentru care ofiterii SRI au comis acest abuz grosolan este de-a dreptul hilar: unul din tineri isi filma amicul in timp ce mergea pe trotuar. De retinut faptul ca cel care filma este student la arte plastice si intentiona sa foloseasca imaginile pentru realizarea unui scurt documentar despre venirea primaverii.

Serviciul Roman de Informatii si reprezentanti ai unui serviciu de securitate american incalca drepturile fundamentale ale cetateanului roman fara nici o remuscare. La sfarsitul saptamanii trecute, doi tineri care se plimbau pe o strada din centrul Bucurestiului au fost acostati, legitimati, fotografiati si interogati de ofiteri Brigazii Antiteroriste din SRI si de reprezentantii unui serviciu de securitate aflat in slujba guvernului SUA. Motivul pentru care ofiterii SRI au comis acest abuz grosolan este de-a dreptul hilar: unul din tineri isi filma amicul in timp ce mergea pe trotuar. De retinut faptul ca cel care filma este student la arte plastice si intentiona sa foloseasca imaginile pentru realizarea unui scurt documentar despre venirea primaverii.

Cu toate ca in zona unde s-a produs incidentul nu exista nici cel mai mic semn indicator pe vreo cladire din care sa rezulte ca este interzis fotografiatul, ofiteriii SRI au sarit ca arsi ca cineva indrazneste sa foloseasca in spatiul public un aparat de filmat in locul pe care ei l-au decretat de la sine putere obiectiv militar.

Cristian Ionescu, studentul la arte plastice care a fost agresat de SRI, ne-a declarat urmatoarele:"Am fost agresat vineri seara, in jurul orelor 18.00, pe strada Dr. Praporgescu, colt cu strada Batistei, de catre trupele anti-tero ale SRI si de militari americani, in timp ce filmam cu un coleg, pe motiv ca ne-am fi aflat in zona unui obiectiv militar.

Nu era nici un indicator care sa semnalizeze prezenta unui obiectiv militar sau sa interzica fotografiatul ori filmatul. Pana la momentul agresiunii, obiectivul optic al camerei nu fusese indreptat spre asa-zisul obiectiv militar.

Ce ar fi putut sa fie obiectiv militar: magazinul de birotica din spatele militarilor sau biserica de vizavi?

Actele de identitate si carnetul de student au fost fotocopiate fara acordul meu. Am fost agresat verbal si vizual, chestionat, fotografiat si inregistrat de persoane civile si care purtau uniforme militare, atat romanesti cat si americane. Doi dintre agresorii americani s-au ascuns intr-o masina cu numarul CD 211 131. Mi-au fost incalcate dreptul la libera circulatie si la libera exprimare, dreptul la imagine, am fost agresat de o forta militara straina pe teritoriu romanesc."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.