Ieri dimineata, la Bilantul Parchetului General, presedintele Traian Basescu a pus in garda procurorii ca, urmand sa vina „dosare grele,care vor viza persoane politice importante”, nu trebuie sa fie complexati si sa aplice legea fara discriminare.

Concretizand, seful statului a cerut procurorilor sa nu cedeze nici imixtiunilor politice, nici presiunile venite prin campanii de presa. Pe acest fond, mass-media a facut trimitere la un eventual dosar legat de retehnologizarea de la Portile de Fier, iar Dan Voiculescu, liderul PC, a anuntat ca, din informatiile sale, e posibil ca pana sambata sa se declaseze o procedura de suspendare a premierului Tariceanu, care ar urma sa fie inlocuit de Theodor Stolojan. La randul sau, primul ministru a spus ca in spatele acestui dosar ar sta PSD, iar acum au venit "alti tovarasi politici".

Presedintele Traian Basescu a estimat ieri, la bilantul pe 2006 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca vor fi ‘dosare grele’ care, mai devreme sau mai tarziu, se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante. ‘Va cer un singur lucru: aplicati fara discriminare legea, indiferent la ce campanii veti fi supusi. Am aceasta rugaminte sa ne tratati pe toti cei 22 de milioane de romani in mod egal’, a spus presedintele. "Fac un apel la procurori sa nu raspunda la imixtiunile politice sau din media", a spus seful statului. ‘Este in mana dumneavoastra crearea sentimentului pentru romanul de rand ca in Romania nimeni nu este mai presus de lege".

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca aplicarea Justitiei este o prioritate pentru cetatenii romani, de aceea este necesara o dotare mai buna a ministerului, in special a unitatilor din teritorii. "Ne confruntam cu o criza acuta de procurori si trebuie sa gasim fonduri pentru angajarea de procurori tineri si pentru dotarea tehnica si cu spatii de lucru a Ministerului Public", a spus seful statului. Presedintele a mai adaugat ca presiunile prin intermediul mass-media, alaturi de cele politice, reprezinta una dintre cele mai toxice modalitati de a influenta decizia procurorilor si a magistratilor. El a acuzat manipularile practicate de anumite ziare, precizand ca daca cineva vrea sa vada cand un ‘anume domn’ trebuie sa apara in fata Justitiei, este suficient sa se uite in ‘doua-trei ziare’. Prezent la bilant, ministreul Justitiei, Monica Macovei a anuntat ca e timpul ca Ministerul Public sa opereze schimbari vizand atat felul de lucru, cat si modalitatea in care li se repartizeaza dosarele procurorilor.

Portile de Fier se deschid pentru Tariceanu?!

Basescu si Tariceanu s-au certat in direct, in 20 februarie, la televiziunea publica. Invitat la emisiunea "Intre bine si rau", premierul Tariceanu a declarat, la emisiunea de la postul public de televiziune, ca presedintele Basescu si-a depasit atributiile cand a decis sa adreseze ministrului economiei o recomandare referitoare la compania Alro. Imediat dupa aceasta afirmatie a premierului, presedintele a intervenit in emisiune, prin telefon, spunand ca premierul confunda situatiile celor doua biletele. Basescu a afirmat ca Alro era impiedicata sa obtina prelungirea de contracte de companii precum Energy Holding si Va Tech, companii cu care Tariceanu ar fi interferat pe vremea cand era ministrul economiei in guvernarea CDR.

N-a trecut mult de la aceata informatiei si hop a aparut un dosar referitor la retehnologizarea Portilor de Fier, dosar in rem instrumentat de procurorii anticoruptie si care insumeaza deja circa 60.000 de pagini. Este totusi putin probalil ca acest doasar in care ar aparea si numele premierului a fost intocmit in aprope doaua satamanii, avat in vedere ca are atate mii de paginii. O armata de procurii n-ar fi reusit sa-l intocmeaca peste noapte.
Premierul Calin Popescu Tariceanu risca suspendarea din cauza unui dosar penal referitor la retehnologizarea Portilor de Fier, dosar in rem instrumentat de procurorii anticoruptie si care insumeaza deja circa 60.000 de pagini, sustine Jurnalul National in editia de marti. Retehnologizarile Portilor de Fier I si la Portilor de Fier II, acordate fara licitatie de fostii ministri ai industriei Calin Popescu Tariceanu (1997) si Dan Ioan Popescu (2001), sunt cercetate in rem de procurorii anticoruptie, anunta Jurnalul National.

Dosarul anchetat deocamdata doar in rem (adica fara nominalizarea posibililor vinovati, ci doar a faptelor ce ar putea fi confirmate ca infractiuni) are deja circa 60.000 de pagini, se mai spune in articolul din Jurnalul National. In derularea celor doua contracte pentru modernizarea Portilor de Fier apar firmele omului de afaceri Nicolae Buzaianu, 38 de ani, fost patron al grupul Energy Holding, firme puternic implicate in afacerile cu energie autohtona. Buzaianu, care avea dubla cetatenie, elvetiana si romana, a renuntat la cea din urma, potrivit Jurnalului National, iar decizia urmeaza sa fie publicata curand in Monitorul Oficial. Buzaianu a declarat pentru Jurnalul National ca el este doar un instrument folosit in conflictul dintre cele doua palate. Retehnologizarea Portilor de Fier I s-a contractat prin incredintare directa, adica fara licitatie, printr-o hotarare de guvern contrasemnata, in 1997, de actualul premier Calin Popescu Tariceanu, ministru al industriilor la vremea respectiva.

Premierul Tariceanu a raspuns ca in spatele dosarului penal care i se pregateste - asa cum sustine cotidianul Jurnalul National in editia de marti - a stat PSD, iar acum au venit "alti tovarasi politici". (NewsIn)

Daniel Morar: "Dosarul va fi trimis la DIICOT"

Dosarul privind Portile de Fier se afla la DNA, unde se fac acte premergatoare, dar va fi trimis saptamana aceasta la Parchetul General, a declarat marti Daniel Morar, seful DNA, dupa sedinta de bilant pe anul 2006 a Ministerului Public.

Acest dosar este o disjungere dintr-o cauza finalizata anul trecut si care privea conducerea Hidroelectrica, a declarat Morar. "Cauza se afla in stadiul actelor premergatoare", a mai spus Daniel Morar, care a precizat ca "din discutiile cu procurorul de caz a rezultat ca acest dosar este de competenta DIICOT".

Din acest motiv, dosarul va fi declinat, in aceasta saptamana, catre DIICOT, din Parchetul General. "In momentul de fata nu exista persoane sau fapte consemnate in dosar", a mai precizat seful DNA.
Totodata, Morar a confirmat existenta unui alt dosar fierbinte, despre care s-a vorbit mult in cadrul disputelor politice din ultima vreme - in cazul ALRO s-a inceput urmarirea penala in rem.

Voiculescu: "Se pregateste suspendarea premierului"

Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, a declarat ca "pana sambata, este posibil sa fie sesizata Comisia de la presedintie pentru suspendarea premierului". Voiculescu a sustinut ca PC nu va sprijini o asemenea masura, deoarece suspendarea premierului nu va face altceva decat sa adanceasca criza politica. "Se urmareste debarcarea premierului si inlocuirea lui cu Theodor Stolojan", a precizat Dan Voiculescu. Dan Voiculescu a mai adaugat ca daca, pana pe 12 martie, Guvernul nu va renunta la ministrii PD, conservatorii vor depune o motiune de cenzura impotriva executivului. Voiculescu spune ca "implicarea premierului intr-un dosar unde nu s-a gasit vinovatul" este "o incercare de manevra politica, pe care conservatorii nu o doresc" pentru ca daca Basescu aproba suspendarea, criza politica din Romania s-ar adanci.

Liderul conservator a amintit de un ‘precedent’ - cazul Teodor Atanasiu, care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.