Nicolae Cristea, fostul director al Loteriei Romane, trebuie sa dea inapoi companiei aproape 12 miliarde de lei, banii reprezentind venituri incasate necuvenit in perioada 2003 - 2005.

Conform raportului de control facut de ANAF la Loteria Romana, fostul director general Nicolae Cristea a incasat necuvenit 11,8 miliarde de lei, din care 7,6 miliarde reprezinta sporuri, indemnizatii, prime si stimulente primite pe baza contractului sau individual de munca, dar care exced nivelul maxim prevazut de lege. Restul de 4,2 miliarde reprezinta cota-parte din profitul companiei la care au avut acces toti salariatii companiei, dar care, in cazul fostului director general, a intrecut cu mult nivelul maxim admis de lege. In aceeasi situatie cu Cristea se afla si fostii membri ai AGA, ai CA si ai Comisiei de Cenzori, care trebuie sa restituie Loteriei Romane alte 2,35 miliarde de lei, cota de profit incasata necuvenit intrucit nu erau salariati ai companiei.

ANAF stipuleaza in raportul sau ca sumele din profit obtinute necuvenit sa fie restituite salariatilor. "Conform masurilor dispuse de ANAF, aceasta masura trebuie pusa in aplicare in maximum 30 de zile. Pe 6 februarie, membrii CA se vor reuni pentru a pune in aplicare toate cele 60 de masuri dispuse de ANAF in urma controlului", ne-a precizat ieri Liliana Ghervasuc, actuala directoare a Loteriei Romane. Tot de la fosta conducere a companiei urmeaza sa mai fie recuperata si suma de 6,5 miliarde de lei. Acesti bani reprezinta paguba produsa companiei dupa ce pe 30 iunie 2006 au fost retrase de pe piata aproape 18 milioane de lozuri care nu mai puteau fi comercializate, deoarece aveau inscriptionate si pretul, si cistigul in lei vechi.

62 de tablouri pentru protocol

Inspectorii ANAF au mai descoperit ca, in perioada 2003-2005, fosta conducere a Loteriei a cheltuit 2,1 miliarde de lei, fara a incheia contract de achizitie, pentru a cumpara obiecte de protocol. Ponderea in bunurile achizitionate o reprezinta 62 de tablouri, opere de arta, pentru care Loteria a platit 1,9 miliarde de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.