Traian Basescu este momentan blocat. El nu poate sa emita inca decretul pentru organizarea referendumului privind introducerea votului uninominal, deoarece votul de ieri din Parlament este neclar.

Ceata totala in jurul rezultatului votului dat ieri in Parlament la hotarirea privind solicitarea de consultare facuta de seful statului pentru organizarea unui referendum pe tema introducerii votului uninominal. Acesta pentru ca exista doua variante in ceea ce priveste votul final de ieri.

Dupa contabilizarea voturilor, s-a anuntat ca hotarirea nu a trecut, fiind inregistrate 233 de voturi, cu doar unul mai putin decit era necesar. Dar hotarirea nu este nici respinsa, deoarece si pentru respingere era nevoie de majoritate calificata. In aceasta situatie, presedintele trebuie sa mai astepte o saptamina sau maximum doua, pina ce Parlamentul va mai supune o data votului solicitarea prezidentiala. Paradoxal, seful statului putea emite decretul si in situatia in care hotarirea era respinsa, deoarece avizul Parlamentului este consultativ. Dar, in varianta anuntata, nici respinsa, nici admisa, s-a inregistrat singurul rezultat care il blocheaza temporar pe presedinte.

Lege contra Constitutie

Norica Nicolai, Titu Gheorghiof (ambii PNL) si Serban Nicolae (PSD) sustin ca hotarirea a trecut, deoarece nu erau necesare 234 de voturi (jumatate plus unu din numarul parlamentarilor), ci majoritatea simpla - jumatate din numarul celor prezenti. Cei trei invoca art. 76, alin. 2 din Constitutie, care prevede ca "legile ordinare si hotaririle se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera". Se inregistreaza insa un conflict legislativ: legea referendumului prevede majoritate calificata (234 de voturi) pentru adoptarea unor hotariri de genul celei votate ieri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.