O licitatie de doua milioane E din sistemul sanitar a fost cistigata anul trecut de o firma din anturajul lui Adrian Nastase, pe un patent PSD.

Premierul Tariceanu a acuzat ieri ca in Sanatate se cheltuieste de doua ori mai mult decit in 2004, fara sa se simta efectele. "Cotidianul" prezinta un caz din timpul acestei guvernari, cu obiceiuri din cea precedenta. Echiparea camerelor de urgenta cu sisteme de laborator a fost atribuita in 2006 firmei Novaintermed, dupa ce contracandidatii, cu oferte financiare mai bune, au fost eliminati pe motive tehnice. Cistigatori - fiul colonelului Cristian Bernevig, cel condamnat cu suspendare si apoi gratiat dupa ce a ucis cinci oameni, si sora fostului consilier al lui Adrian Nastase pe probleme de mediu.

O licitatie de doua milioane de euro a fost cistigata de o firma cu actionari din anturajul lui Adrian Nastase, dupa un patent exersat in guvernarea PSD: ceilalti competitori sint eliminati in preliminarii, iar firma ramine singura in faza ofertei financiare, astfel incit banii pe care ii solicita sa nu poata fi supusi competitiei.

Licitatia pentru echiparea camerelor de urgenta din spi-tale cu sisteme de laborator, derulata la sfirsitul anului trecut si finantata de Banca Mondiala in cooperare cu Ministerul Sanatatii, a fost cistigata de firma Novaintermed. Valoarea contractului: 1.900.000 de euro. Din punct de vedere financiar, oferta Novaintermed era pe locul al treilea, cu 800.000 de euro mai mare decit cea mai mica oferta depusa si cu aproape 300.000 de euro mai mare decit cea clasata pe locul al doilea.

In cadrul licitatiei, firmele care concurau cu Novaintermed au fost descalificate pe motiv ca produsele lor nu respecta exact specificatiile tehnice din caietul de sarcini, dupa cum ne-a comunicat Virginia Ciocoiu, reprezentant al Bancii Mondiale pe linga Ministerul Sanatatii.

"Dar noi nu avem de unde sa stim daca produsele lui Novaintermed au respectat sau nu normele impuse, pentru ca ele nu au fost cunoscute de concurenta. Ni s-a comunicat doar pretul. Cind am facut contestatie si am spus ca nu exista la ora actuala pe piata produse care sa respecte intru totul acele norme, ni s-a raspuns ca nu putem pune in discutie produsele prezentate de Novaintermed", spune Roxana Voicila, director de vinzari la Top Diagnostics, firma de pe locul doi in topul ofertelor financiare. "Noi am respectat caietul de sarcini. Sint mult mai multe licitatii pe care le-am pierdut decit cele pe care le-am cistigat. Am avut si noi preturi mai mici decit altii si nu am cistigat", comenteaza situatia Codrin Bernevig, unul dintre actionarii Novaintermed. Codrin Bernevig este fiul colonelului Cristian Bernevig, fostul sef al Directiei de Informatii Militare, condamnat pentru omor din culpa dupa ce a ucis cinci persoane, dar gratiat mai tirziu de presedintele Ion Iliescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.