Reamenajarea celor patru baze NATO din Romania va costa peste 30 milioane de dolari

Militarii americani vor ajunge in bazele din Romania in toamna acestui an, conform declaratiei facute de ministrul apararii, Sorin Frunzaverde, agentiei Reuters.

Venirea soldatilor din SUA depinde insa de durata reamenajarii celor patru baze care vor fi ocupate de trupele aliate, a precizat Frunzaverde. Conform publicatiei "Jane's Defence", primii militari americani vor ajunge in tara noastra in luna iulie, ei urmand sa se instaleze la Mihail Kogalniceanu, Babadag, Smardan si Cincu. Anuntata inca de la sfarsitul anului trecut, "debarcarea" americanilor a dat nastere unor speculatii referitoare la rolul Romaniei intr-un viitor conflict armat intre Statele Unite si Iran. Diverse publicatii din Bulgaria si Scotia au afirmat ca SUA ar urma sa lanseze atacuri asupra statului condus de Mahmud Ahmadinejad din bazele situate pe teritoriul Romaniei. In plus, persista zvonurile privind posibilitatea ca SUA sa amplaseze un scut antiracheta in tara noastra, pentru a-si spori puterea intr-o zona din vecinatatea Rusiei.

Sub comanda ofiterilor romani

Acordul de acces pentru folosirea unor facilitati militare romanesti de catre fortele americane, incheiat in 2005, presupune ca soldatii SUA vor ocupa bazele respective, dar se vor afla sub comanda unor ofiteri romani. Bazele de la Mihail Kogalniceanu, Babadag, Smardan si Cincu vor fi utilizate in comun pentru antrenamente si aplicatii militare, insa vor servi si exercitiilor desfasurate sub egida NATO. Reamenajarea celor patru baze va include locuinte, spatii moderne de instructie, precum si spatii comerciale si de recreere. Costul lucrarilor este cifrat la cel putin 30 milioane de dolari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.