Udrea a fost veriga ce facea legatura intre grupul de interese din jurul Cotrocenilor si Basescu. Fosta sefa a cancelariei prezidentiale tria documentele primite de la clienti politici, iar presedintele le aproba

ZIUA a prezentat ieri un caz flagrant de trafic de influenta comis de seful statului, in favoarea unui controversat om de afaceri, pe care l-a ajutat sa recupereze peste o suta de miliarde de lei, bani pe care ii avea de primit de la CFR. In luna aprilie a anului 2005, Traian Basescu i-a dat ministrului de atunci al Transporturilor, Gheorghe Dobre, indicatii clare, depasindu-si astfel atributiile. Este vorba despre o rezolutie a presedintelui pusa pe un memoriu al societatii "Art Constructii '92", patronata de Dumitru Bucsaru, in care se reclama faptul ca firma mai are de primit peste o suta de miliarde de lei de la CFR. "D-le Ministru Dobre. Rog analizati si rezolvare legala. 12.4.2005", i-a transmis seful statului ministrului de atunci al Transporturilor. Peste cateva luni situatia s-a rezolvat, iar Bucsaru a intrat in posesia banilor.

Tot in editia de ieri am dezvaluit ca Dumitru Bucsaru este un personaj ce face parte din anturajul presedintelui. Patronul de la "Art Constructii '92" este un apropiat al fostei sefe a cancelariei presedintelui, Elena Udrea, si al sotului acesteia, Dorin Cocos. Mai exact, patronul de la "Art Constructii '92" controleaza doua firme in care actionari sunt doi asociati de-ai lui Dorin Cocos.

In aceste conditii este cat se poate de clar ca veriga dintre Dumitru Bucsaru si Traian Basescu a fost Elena Udrea. Practic, intreaga manevra prin care patronul de la "Art Constructii '92" a reusit sa scape de datorii a fost realizata cu ajutorul fostului consilier al presedintelui. Lucru cat se poate de evident daca ne gandim la faptul ca Elena Udrea era cea care, in calitate de sef al al Cancelariei prezidentiale, tria memoriile primite.

Asa cum era de asteptat, Traian Basescu a declarat, prin intermediul purtatoarei sale de cuvant Adriana Saftoiu, ca interventia in acest caz este cat se poate de normala. De asemenea, cat se poate de previzibil, Elena Udrea a sarit in ajutorul lui Basescu si a negat ca ea sau sotul ei ar avea legaturi de afaceri cu Dumitru Bucsaru. Desi dovezile in acest sens sunt cat se poate de clare. Dorin Cocos, om apropiat presedintelui Traian Basescu, este, asa cum am aratat, partener de afaceri, prin interpusi, cu Dumitru Bucsaru.

Totusi, pentru ca lucrurile sa fie cat mai clare, prezentam in continuare schema caracatitei

Bucsaru-Udrea-Cocos-Basescu. Relatia dintre afaceristul arestat inainte de 1989 pentru delapidare si aflat in prezent atentia DNA si Traian Basescu. Legaturi extrem de grave care se fac prin intermediul deja celebrului cuplu Udrea-Cocos. (George TARATA)

Fidela Udrea

Elena Udrea a sarit, ieri, in apararea presedintelui Traian Basescu sustinand ca rezolutia acestuia pusa pe memoriul ajuns la fostul ministru Gheorghe Dobre, prin care intervenea in favoarea firmei "Art Constructii '92", este una cat se poate de normala. Fosta sefa a cancelariei presedintelui a sustinut, la emisiunea "Deschide lumea" de la Realitatea TV, ca sute de memorii "sunt trimise de catre firme, pe diverse probleme, inclusiv legate de datorii, atat la Presedintie, cat si la alte institutii".

Elena Udrea a evitat sa raspunda insa in momentul in care a fost intrebata daca toate aceste memorii primite sunt semnate de Traian Basescu si retrimise apoi institutiilor abilitate. De asemenea, Elena Udrea nu a raspuns nici in momentul in care a fost intrebata daca la fel a procedat seful statului si in ceea ce priveste controversatele afaceri derulate de asocierea "Euroconstruct". Un grup de firme patronate de alti prieteni de-ai presedintelui Basescu si ai Elenei Udrea. Un grup de firme care a pus mana, asa cum ZIUA a dezvaluit, pe contracte extrem de profitabile in urma unor licitatii "cu dedicatie". In detrimentul altor societati.

In aceeasi emisiune de la Realitatea TV, fosta consiliera a lui Traian Basescu a atacat ziarul ZIUA sustinand ca acesta duce o campanie impotriva sa si a presedintelui. Discursul Elenei Udrea nu este insa unul nou. De fiecare data cand ziarul nostru publica o ancheta despre afacerile dubioase ale sotului ei, fosta consiliera procedeaza exact asa cum a facut si ieri. Atacand ziarul ZIUA.

Pe de alta parte, Elena Udrea a negat ca ar avea orice legatura cu patronul de la "Art Constructii '92", firma pentru care a intervenit Traian Basescu. Aceasta a precizat ca il cunoaste pe Dumitru Bucsaru, dar sustine ca nu are vreo legatura de afaceri cu el. La fel cum, potrivit fostei consiliere de la Cotroceni, nu are nici Dorin Cocos. Realitatea este insa alta. Legaturile dintre cuplul Udrea-Cocos si Dumitru Bucsaru sunt cat se poate de evidente, desi ele au incercat sa fie ascunse prin folosirea unor interpusi. (B.D.S.)

Dobre sustine ca nu a fost influentat

Fostul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, sustine ca rezolutia presedintelui Basescu pe memoriul Art Constructii '92 S.A. nu a influentat in nici un fel solutionarea situatiei semnalate de firma.

Dobre a precizat pentru Mediafax ca Ministerul Transporturilor primeste zilnic petitii, scrisori, memorii de la diferite firme, institutii si persoane fizice, petitii pe care are obligatia legala de a le analiza si solutiona. El sustine ca Ministerul Transporturilor avea in vedere problema tuturor celor 14 firme care executau contracte de reabilitare a unor statii de cale ferata, cu mult timp inainte de primirea petitiei cu rezolutie de la presedintele Traian Basescu. Dobre mentioneaza ca, de altfel, aceasta firma s-a adresat in luna martie 2005 cu o petitie similara si CNCFR. "Stiu ca nu sunt cel vizat de aceasta noua diversiune si nici nu vreau sa alimentez dialogul pe aceasta tema artificiala", adauga fostul ministru al Transporturilor.

Cand a mintit Udrea?

Avocata afaceristului Dumitru Bucsaru

Realizatorul emisiunii "In gura presei" de la Antena 3, Mircea Badea, sustine ca Elena Udrea l-a sunat in calitate de avocat al afaceristului Dumitru Bucsaru. O afirmatie ce contrazice total declaratiile fostei consiliere prezidentiale care precizase ca nu are nici o legatura cu patronul de la "Art Constructii".

Contactat de ZIUA, Mircea Badea ne-a declarat ca dupa o editie a emisiunii sale, din primavara anului trecut, in care relata modalitatea frauduloasa prin care Bucsaru a devenit actionar la fosta ferma a CC, actuala COMAICO SA din comuna 1 Decembrie, a fost sunat de Udrea care s-a recomandat a fi "reprezentanta juridica a lui Dumitru Bucsaru". "Dupa ce m-a acuzat ca am eu vreun interes sa-l atac pe Bucsaru, ceea ce e o mare prostie, am intrebat-o pe madam Udrea ce inseamna, mai exact, faptul ca este reprezentantul juridic al lui Bucsaru: adica este avocata lui Bucsaru?! Da, mi-a raspuns fosta consiliera a lui Basescu", ne-a spus Mircea Badea. De cealalta parte, Elena Udrea a negat ieri, in cadrul emisiunii "Deschide lumea" de la Realitatea TV, faptul ca a fost sau ca este avocata lui Bucsaru. Fosta sefa a Cancelariei prezidentiale a precizat insa ca nimic nu ar putea-o impiedica sa fie aparatoarea afaceristului. (B.D.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.