Despre E-urile din alimentatia oamenilor s-au scris sute de pagini. Sunt insa alte substante, aproape la fel de periculoase, despre care nu se pomeneste nimic: cele din nutritia animalelor din gospodarie.

Uniunea Europeana are o legislatie bine pusa la punct in ceea ce priveste aditivii furajeri, care nu se aplica, din pacate, in Romania. O piata de cateva zeci de milioane de euro anual este astfel lasata in plata Domnului.

Daca inainte de aderare domeniul veterinar nu se bucura de foarte mare interes, in ultimele luni lucrurile au luat o turnura spectaculoasa. Pesta porcina, transhumanta, comercializarea branzei au fost subiecte extrem de mediatizate si de disputate. Sunt insa doar varful aisbergului. Jurnalul National va prezinta problema aditivilor furajeri, despre care Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSV) nici nu pare sa fi avut habar.

DE FORMA. "Aditivii furajeri reprezinta E-urile din alimentatia animalelor. Bruxellesul le acorda o foarte mare importanta, lucru care se vede in faptul ca a retras statelor membre dreptul de a acorda autorizatii de comercializare, insarcinand in acest scop Comisia Europeana si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). De asemenea, inspectiile in domeniul furajelor sunt o prioritate la nivel european", ne-a precizat conferentiar univ. dr. Viorel Andronie, fost sef al ANSV.

Reglementarea Consiliului 1831/2003 intrata in vigoare in 2004, este actul care face legea in ceea ce priveste producerea, etichetarea si comercializarea lor in Uniunea Europeana. In baza ei, este elaborat anual Registrul Comunitar al aditivilor furajeri. Produsele care nu apar acolo nu pot fi comercializate in spatiul european. Reglementarile se aplica automat in statele membre, fara a mai necesita transpunerea in legislatia nationala. Cu alte cuvinte, actul ar trebui sa se aplice in Romania de la 1 ianuarie 2007.

Ce se intampla in practica? Pai, nimic. Nomenclatorul produselor de uz veterinar care se gaseste pe site-ul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar (ICPBMV) cuprinde o sumedenie de produse care fie contin substante active interzise a fi utilizate ca aditivi furajeri, fie nu respecta concentratiile europene, fie au mai multe prospecte etc. Este vorba de zeci de produse din productia autohtona sau din import, cuantificate in milioane si milioane de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.