"Cunosc multe lucruri legate de acele bratari (...). Cel care le-a facut a fost prietenul meu (...). A fost inclus in ancheta dosarului cu aurul dacic!" Socantele afirmatii apartin unui numismat din Alba Iulia. Se relanseaza, astfel, cu argumente naucitoare, ipoteza falsurilor in dosarul "Bratarile dacice". Tanarul Flaviu Istrate, alias "Numismatul", dezvaluie, faptul ca prietenul sau, Sorin Popa, un bijutier din Calan, care lucra la cel mai important atelier de orfevrarie din Deva, ar fi autorul controversatelor bratari dacice.

Unul dintre cei mai cunoscuti numismati din Alba Iulia, Flaviu Istrate, sustine ca "Bijutierul", anchetat in celebrul dosar al Tezaurului, ar fi decedat, in mod suspect, in urma cu un an. In mod surprinzator, dupa cum veti putea citi in episodul urmator al anchetei noastre, si ex-ziaristul Radu Tora (martor-cheie in ancheta), afirma ca bratarile ar fi fost facute din kosoni dacici. Monede pe care braconierii de situri arheologice le detineau in numar foarte mare si nu le mai puteau vinde nici macar la pretul aurului de pe piata. Procurorii si politistii, implicati in dosar sustin ca Flaviu Istrate si Radu Tora lanseaza aceasta teorie pentru a influenta justitia. Lansata pe o adresa particulara de e-mail a unui redactor de la Adevarul, "ipoteza «Numismatului»" are menirea, dupa cate se va vedea, sa puna autoritatile pe jar. Autoritati care marturisesc cu nonsalanta ca nu au luat nicio secunda in calcul ipoteza falsurilor.

Primul mesaj: "Bratarile le-a facut prietenul meu"

Intr-una din zilele penultimei saptamani din ianuarie, un mesaj electronic, laconic si plin de mister sosea pe adresa particulara de e-mail a unui redactor de la Adevarul. "Cunosc multe lucruri legate de acele bratari si vorbesc la modul cel mai serios, cel care le-a facut a fost prietenul meu si a fost inclus in ancheta dosarului aurul dacic". Asa suna primul mesaj de la misteriosul Flaviu Istrate. Dupa o minima verificare a credibilitatii "necunoscutului din retea", l-am rugat pe Flaviu Istrate sa ne ofere amanunte.