"Pana acum, singura politica mincinoasa a fost cea pe care acesta a practicat-o", spune seful Executivului despre presedintele Basescu.

Jurnalul National: Foarte multi observatori au semnalat ca in ultima vreme v-ati schimbat destul de mult. Ati raspuns foarte ferm in episodul cu biletelul, ati criticat decizia democratilor de a candida pe liste separate si chiar l-ati acuzat pe Traian Basescu de tendinte autoritariste. De ce tocmai acum?

Calin Popescu Tariceanu: Lucrurile au fost impinse mult prea departe... In primul rand, nu vreau sa lasam impresia ca PNL are ceva de ascuns sau ca se teme de o confruntare directa cu Traian Basescu. In al doilea rand, am sesizat cum timp de doi ani s-a incercat transformarea PNL intr-o tinta de carton. Cand procentele din sondaje ale unui politician, fost coleg de alianta, sau ale unui partid incepeau sa scada, se mai declansa un atac impotriva liberalilor. Manusa a fost aruncata de mai mult timp. Noi nu facem acum decat sa o ridicam.

Va referiti la Traian Basescu si la PD?

Inclusiv. Sa nu credeti ca a existat vreo diferenta de abordare intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Sau intre PD si PSD. Dimpotriva. Scopul a fost acelasi, au folosit mijloace diferite. Ambele partide au incercat sa-si ascunda propriile probleme inventand probleme pentru PNL. Ca unii au facut-o prin motiuni de cenzura, iar altii prin atacuri in presa, asta este doar o diferenta de nuanta.

Dar si motiunile si semnalele politice lansate de seful statului sunt absolut normale intr-o democratie.

Eu nu spun ca este nedemocratic sa critici Guvernul. Dimpotriva. Este foarte bine, mai ales cand aceste critici sunt constructive. Problema sistemului politic democratic este ca fiecare actor politic are un rol bine determinat. Cum ar fi ca presedintele, premierul si primarul Capitalei sa se ocupe, la un loc, de economia Romaniei? Ar iesi un haos de nedescris. Rolul Guvernului este acela de a gestiona situatia tarii, din toate punctele de vedere, rolul Parlamentului este unul legislativ, inclusiv de sanctionare a actelor de guvernare prin motiuni de cenzura, iar cel al presedintelui este acela de moderator intre toate palierele sociale. V-am descris functionarea unui sistem democratic, nu o utopie. Presedintele Romaniei trebuie sa mentina echilibrul, nu sa critice dimineata, la pranz si searaGuvernul...

"Impostura morala"

Negati dreptul presedintelui Romaniei de a critica Guvernul?

Nu-l neg, dar il tratez ca pe un act exceptional, nu ca pe un fapt cotidian! Pentru ca nu-i mai plac ochii primului-ministru, trebuie sa forteze limitele constitutionale? Problema aparuta in ultimii doi ani vine din refuzul constant al presedintelui de a se conforma obligatiilor cuprinse in fisa postului. Amestecul in politica interna a partidelor, criticarea permanenta a Guvernului, tentativele de imixtiune in politica economica, presiunile asupra sistemului judecatoresc, subordonarea totala a serviciilor de informatii sunt rezultatele unui sistem de gandire.

Am fost pusi in situatia de a reciti Constitutia si de a constata ca echilibrul puterilor in stat s-a depreciat. Spre deosebire de altii, nu am pretentia ca adevarul si eficienta sunt monopol personal sau de partid. Insa, in general, criticile venite din zona Presedintiei nu au vizat imbunatatirea unui proiect, ci imbunatatirea imaginii unor actori politici. Ca sa fiu si mai clar. Nu contest caracterul democratic al acestor demersuri, ci curatenia morala a celor care le-au lansat. Cand avem doi sau trei dirijori si doar o singura orchestra, nu se incalca nici o lege. Dar concertul este compromis.

Concret, la ce situatii va referiti?

La majoritatea atacurilor la care a fost supus PNL de catre Traian Basescu, Theodor Stolojan, Elena Udrea. Toti trei apartin administratiei prezidentiale! Sa o luam cronologic. Grupurile de interes. Este un act de impostura morala sa vorbesti despre astfel de grupuri, dar in acelasi timp sa ai ca subalterni oameni care au facut sau fac afaceri suspecte pe spinarea statului. Va mai dau un exemplu: colaborarea cu PSD. Trecand peste detaliul de bun-simt ca presedintele Romaniei nu ar trebui sa dea sfaturi despre cine si cum sa voteze, tin sa mentionez cateva episoade relevante pentru ipocrizia cu care este atacat acum PNL.

Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Ilie Botos, oamenii din sistemul ticalosit pe care il infiera Traian Basescu, au fost tinuti in functie de nimeni altul decat Traian Basescu. Iar asta in ciuda reprosurilor venite din partea PNL. Pe George Maior, tot Traian Basescu l-a uns sef la SRI, dupa consultari cu PSD si cu Mircea Geoana. Iar PD, care vorbeste acum despre social-democrati ca despre dusmanul de clasa, a facut, printre altele, acel troc politic pentru Avocatul Poporului. Tot cu PSD... Altfel spus, cei care incep sa strige "tradare" se fac ca uita propria istorie.

Dar de ce nu ati semnalat aceste lucruri pana acum?

Ca profesor i-am invatat tot timpul pe studenti sa se concentreze pe ceea ce au de facut imediat! Cand esti la un examen nu pierzi timpul certandu-te cu colegii... Termini intai de rezolvat problemele si abia apoi le ceri explicatii. PNL este in situatia de a cere lamuriri colegilor pentru ceea ce au facut pana acum. Incepand cu Traian Basescu si terminand cu Emil Boc.

"A vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece si pe rosu"

VIITOR. Calin Popescu Tariceanu crede ca revigorarea Aliantei va fi posibila doar daca PD nu va mai accepta sa faca jocul sefului statului

Ce anume le reprosati?

Nu sunt in masura sa le reprosez. E prea mult spus... Le-as cere sa se gandeasca cat de bine a fost reprezentata Romania in plan international de seful statului. Eu nu vreau sa reprosez, ci vreau sa lamuresc lucruri. Adica vreau sa stiu ce interes a avut Traian Basescu sa saboteze constant guvernarea si PNL, vreau sa inteleg de ce PD accepta sa fie o unealta a sefului statului si, mai ales, vreau sa stiu cine si de ce a decis ca Alianta trebuie sa moara.

Dar de ce exista acum aceasta preocupare in PNL pentru viitorul Aliantei, mai ales ca multi dintre liberalii care acuza PD pentru sabotarea acestui proiect au fost initial adversari ai colaborarii cu democratii?

Lucrurile sunt foarte simple: daca moare Alianta, atunci renaste FSN. PD si PNL pot sa obtina o majoritate parlamentara la viitoarele alegeri doar daca raman impreuna. Daca PD se transforma in adversarul PNL, atunci nu poate fi gandita o formula de guvernare care sa excluda PSD. Iar cooptarea PSD la guvernare este raul cel mai mic. Pentru ca putem avea si scenarii de-a dreptul exotice cu PNG sau PRM la putere. Si, sincer sa fiu, nu vreau sa vina ziua in care Traian Basescu si Becali sa faca guvernul la Golden Blitz. Cat despre existenta unor adversari ai Aliantei din PNL, asta este o mostra de manipulare orchestrata tocmai de cei care vor sa-i indeparteze pe liberali de democrati.

"Theodor Stolojan vrea sa fure stafeta de la PNL"
La cine va referiti?

Cititi presa! Cine repeta intr-una acest refren? Theodor Stolojan si cativa purtatori de vorbe din PD. Si vreau sa fie foarte clar. Dar dupa votul din 2004, PNL a primit un mandat politic legat de mentinerea Aliantei, mandat pe care nici un liberal nu l-a pus sub semnul intrebarii. Am stiut de la inceput ca va fi un drum dificil. Dar daca am plecat pe un drum, mergem pana la capat. Theodor Stolojan, care a finalizat mai putine proiecte decat a inceput, ne cere sa procedam asa cum a facut domnia sa in intreaga cariera politica. Adica sa ne luam jucariile si sa plecam. Theodor Stolojan vrea sa fure stafeta de la PNL.

Se vorbeste mult despre colaborarea dintre PD si PLD. Credeti ca este posibila?

In Romania condusa de Traian Basescu, nimic nu este imposibil. Cand seful statului se joaca de-a despotul luminat si da sfaturi pretioase in stanga si in dreapta, nu m-ar mira sa-l auzim intr-o campanie electorala spunand cine trebuie sa ajunga la putere si cine nu.

Va asteptati la o interventie a sefului statului in campania pentru Parlamentul European?

De doi ani, Romania este intr-o permanenta campanie electorala. Si nu este cea pentru Parlamentul European, ci este cea pentru Traian Basescu. Spuneti-mi un singur lucru pe care l-a facut seful statului si care iese din logica electorala. Avem, de doi ani, toate simptomele unei campanii. De la bai de multime si proiecte marete, de tipul conflictului cu Rusia, si pana la manipulari grosolane sau campanii negative cum sunt cele care i-au vizat pe Teodor Atanasiu si pe Varujan Vosganian.

Considerati ca toate acestea au fost opera lui Traian Basescu?

Rugati-l pe Traian Basescu sa va raspunda sincer la aceasta intrebare... Eu stiu raspunsul si va pot spune ca toate au un singur punct de plecare, iar acesta este Traian Basescu. As vrea insa sa vorbesc despre actiunile ostile care il au ca autor explicit pe Traian Basescu.

"Traian Basescu s-a erijat in autoritate morala"
Scandalul "Biletelul" intra in aceasta categorie?

Categoric! Traian Basescu s-a erijat in autoritate morala si s-a substituit autoritatii judecatoresti. Nu a fost nimic ilegal, iar asta a recunoscut-o chiar seful statului. Traian Basescu jongleaza constant cu jumatati de adevar si jumatati de minciuna, iar aici este esenta imposturii despre care vorbeam mai devreme. Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu. Asta nu inseamna ca respecta regulile de circulatie. Dar biletelul este doar un exemplu. L-am auzit recent amenintand ca va vorbi despre politica mincinoasa. Nu il rog, ci il somez sa o faca! Pana acum, singura politica mincinoasa a fost cea pe care a practicat-o.

Este o acuzatie destul de grava. Puteti sa o demonstrati?

Minciuna prin omisiune tot minciuna este, oricat balet logic s-ar face pe aceasta tema. Iar in momentul in care Traian Basescu omite sa spuna adevarurile supreme pe care zice ca le detine, omite sa prezinte dovezile pe care le invoca si omite sa treaca de la vorbe la fapte, nu face altceva decat sa persevereze in minciuna. Si sunt nevoit sa apelez iarasi la evenimente mai vechi si mai noi, relatate pe larg inclusiv de presa. Am auzit despre "grupurile ilegitime", "atentatul la interesul national", "telefoanele ascultate", "stenogramele sedintelor CSAT", "informarile de la SRI" doar in discursurile presedintelui. Nu este suficient! Ele trebuie sa ajunga la Parchet si, daca este cazul, in justitie.

Daca Traian Basescu detine dovezi pentru acuzatii atat de grave, este obligat de lege sa le dea mai departe. Iar daca vorbeste fara dovezi, doar pentru a poza in primul justitiar al tarii, atunci avem de-a face cu noi manifestari ale unei campanii electorale care umfla procentele presedintelui, dar arunca in ridicol institutia prezidentiala.