Cine nu-si aminteste, oare, de momentul in care, invitand presa sa-i viziteze apartamentul din Zambaccian, Adrian Nastase s-a trezit aratat cu degetul ca ar dispune de picturi evaluate la milioane de dolari?! Iar asta chiar dinspre un "exigent" critic de arta, Petru Romosan, care a avut cateva iesiri publice destinate acestui subiect. Si, in virtutea cunostintelor sale, "specialistul" a estimat ca in "Colectia Dana si Adrian Nastase" exista cateva piese de mare valoare, nominalizind mai ales o copie dupa Titzian, pe care a evaluat-o la 3-4.000.000 de dolari! Si iata ca Nastase ii ofera criticului sansa de a putea fi apreciate public cunostintele si estimarile sale, apropo de tabloul respectiv si de alte doua lucrari, punandu-le in vanzare la licitatia programata maine, la Casa Alis.

Partea comica e ca, oricat de reusite ar fi si chiar de valoroase, cele trei lucrari sunt departe de nivelul de pret estimat de criticul Romosan, ale carui cunostinte vor fi compromise public de aceste trei... farse.

Trei picturi din colectia Dana si Adrian Nastase vor fi scoase la licitatie, duminica, 4 februarie a.c., la Casa ALIS. Lucrarile, din secolele XVIII - XIX, sunt: 1. Anonim, "Scena mitologica", sec. al XIX-lea, ulei pe panza reantualata, 54,5 x 40,5 cm, pret de pornire 12.000 de lei; 2. Trautmann, copie dupa Titzian, "Scena mitologica", semnat stanga jos cu rosu, a II-a jumatate sec. al XVIII-lea, ulei pe panza, 98 x 123,5 cm, pret de pornire 16.000 de lei si 3. Anonim, "Leda cu lebada", sec. al XVIII-lea, ulei pe lemn, 41 x 47,5 cm, 25.000 de lei.

"Am dorit ca, prin aceasta licitatie, sa inceteze nenumaratele exagerari si sa se demonteze o falsa legenda in legatura cu valoarea lucrurilor din apartamentul meu. Aceste false mituri au inceput sa acrediteze o anumita imagine despre mine, averea mea si colectiile mele", declara, recent, fostul premier agentiei Rompres. Nastase a reamintit faptul ca, in perioada mandatului sau, s-au construit 24 de muzee, s-au donat statului roman 700 de harti vechi si a fost creat cel mai mare muzeu din Romania de profil, situat in strada Londra nr. 32.

"Doresc ca, in perioada urmatoare, sa aduc anumite lucruri inapoi, in zona de firesc", a mentionat Adrian Nastase. O parte din colectia de arta a fostului premier Adrian Nastase a fost prezentata public de acesta in urma cu un an, cand a invitat o serie de jurnalisti la resedinta sa din Zambaccian.

Alte 59 de lucrari de pictura si grafica, cu preturi cuprinse intre 500 si 9.000 de lei, apartinand unor autori romani, vor participa, in aceeasi zi, alaturi de lucrarile amintite, la licitatie. Infiintata in 1990, Casa de licitatie ALIS, avand ca principal domeniu de activitate organizarea de licitatii cu obiecte de arta, este la dispozitia publicului, format din detinatori de bunuri culturale, si a amatorilor de arta, interesati de achizitionarea unor opere de valoare artistica si patrimoniala. De precizat ca, Adrian Nastase nu va fi prezent la licitatiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.