STUPEFIANT- Vadim Benyatov a facut puscarie pentru promovarea ideii lui Theodor Stolojan

Rusii de la ALRO au vrut energie ieftina si s-au oferit sa participe la finantarea constructiei reactoarelor nucleare. Ideea, prezenta si-n rezolutia lui Basescu catre Seres, le-a dat-o chiar Stolojan. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe consultantul Benyatov,pentru lobby-ul international facut ideii fostului consilier prezidential, de tentativa de subminare a economiei.

Fostul consilier prezidential Theodor Stolojan a recunoscut ieri, intr-un interviu stupefiant acordat cotidianului Romania Libera, ca, in urma solicitarilor facute de reprezentantii ALRO la Cotroceni, el este autorul propunerii de implicare a producatorului de aluminiu in finantarea constructiei Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

DEMAGOG. Pentru promovarea acestei propuneri la nivelul autoritatilor competente si oferta de a se implica in gasirea mecanismului de finantare, Vadim Benyatov Don a fost acuzat de tentativa de subminare a economiei nationale. In timp ce reprezentantul Credit Suisse First Boston petrecea 60 de zile in arestul Directiei Cercetari Penale a IGP, Stolojan umbla prin tara pentru a-si promova noua constructie politica (PLD) si tinea lectii de economie la televiziuni, declamand raspicat necesitatea ca sistemul energetic national sa livreze energie ieftina catre ALRO, societate consiliata juridic de cabinetul de avocatura al colegului sau de partid si de crez politic Valeriu Stoica.

CONSILIERUL RUSILOR. "Atunci am facut doua propuneri. In lume, asemenea fabrici incearca sa-si faca propriul generator si atunci eu le-am dat ideea sa cumpere microhidrocentrale care se scot in acest an la vanzare. Au analizat si nu le-a convenit, pentru ca interveneau niste costuri suplimentare de intretinere, pentru decolmatare. Dupa aceea le-am spus ca Romania cauta finantare pentru generatoarele nuclear- electrice 3 si 4. Daca participau la finantare, banii urmau sa le fie rambursati sub forma de energie electrica. Si au fost de acord sa participe cu 20%-30% din finantare pentru un generator in contrapartida cu energie", spune in interviu Stolojan.]

Intrebat daca in afara de producatorul de la Slatina, in investigatia pe care a facut-o, a mai gasit si alti consumatori mari trimisi la firme de apartament (n.r. - motivul declarat al implicarii sale in lobby-ul pentru ALRO), fostul consilier prezidential a raspuns dezarmant de sincer: "Nu. Eu nu am intrat in amanunte de genul cine sunt firmele de apartament, cati clienti au. Nu m-a interesat acest lucru. Ne-a interesat de ce sistemul energetic a ajuns in halul acesta".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.