Premierul, atras in joc. Cazul romanilor arestati in Irak l-a adus din nou pe premierul Calin Popescu-Tariceanu in offside. Aflat la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a spus cu nonsalanta ca el a aflat din presa despre romanii arestati.

Tariceanu a muscat nada si in cursul zilei de ieri a sustinut si el, candid, ca abia acum Ministerul Afacerilor Externe i-a facut o informare despre caz. La doar cåteva minute, Basescu si-a retractat declaratia anterioara si a recunoscut ca fusese informat inca din 13 noiembrie 2006 de ministerul condus de Mihai Razvan-Ungureanu, ministru aflat, cel putin in ceea ce priveste carnetul de partid, in tabara lui Tariceanu

SIE si SRI, verificari incrucisate. Ambasada Romåniei in Bagdad a aflat abia pe 8 noiembrie 2006 despre arestarea facuta pe 31 octombrie. Probabil ca atunci americanii nu stiau ce sa creada: sunt sau nu spioni cei doi? Basescu a aflat de caz pe 13 noiembrie. Tot atunci, SIE si SRI au demarat verificari incrucisate pentru a vedea daca Adrian Gånceanu si Ilie Nelu pot avea legaturi cu persoane care conduc la suspiciunea de spionaj. Verificarile facute in Galati, Toplita si Irak au demonstrat ca nu exista motive ca muncitorii romåni sa fie asimilati spionilor. Probabil ca aceste verificari erau gata pe 26 noiembrie, cånd pentru prima oara un oficial romån i-a vizitat in inchisoare

Lidia Popeanga Alecu Racoviceanu

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca Ministerul de Externe l-a informat despre cazul celor doi romani retinuti in Irak inca din data de 13 noiembrie 2006. Totodata, el a spus ca regreta confuzia pe care a creat-o in urma cu doua zile, cand la Bruxelles precizase ca abia a aflat despre cei doi cetateni romani. Pe de alta parte, premierul Tariceanu a mentionat ca el abia ieri a fost informat de cazul respectiv, pe care il cunostea, totusi, inca de miercuri, din presa. PSD vrea sa-i cheme la audieri in Parlament pe seful SIE, Claudiu Saftoiu, si pe ministrul de externe, Mihai Ungureanu, ambii apropiati ai presedintelui. PNL il vrea audiat doar pe Saftoiu, iar PC ii cere chiar demisia. Pe de alta parte, SIE sustine ca acest caz trebuie gestionat de MAE.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu doua zile, la Bruxelles, ca a aflat in dimineata zilei de miercuri despre cei doi romani arestati in Irak. "Este vorba despre doi cetateni romani care sunt suspectati de activitati ilegale de catre trupele din Irak. Ma voi documenta pana in cel mai mic detaliu", a spus Basescu. "Daca este vorba de activitati ilegale, vor raspunde in fata legii, daca e vorba de o eroare, de asemenea vom vedea", a mai spus presedintele. Dupa ce si-a rostit discursul in Parlamentul European, Basescu a sustinut o declaratie de presa, in care a fost intrebat daca a solicitat sprijinul UE pentru eliberarea celor doi romani, asa cum Bulgaria a solicitat sprijin Uniunii in cazul cetatenilor bulgari condamnati la moarte in Libia. "Romania are resurse sa-si rezolve probleme de tipul celor intamplate in Irak. Nu e vorba despre o rapire, este vorba de responsabilitati si suspiciuni asupra actiunilor a doi cetateni romani si nu se compara situatiile cu cea din Libia", a spus Basescu.

Basescu: MAE m-a informat din 13 noiembrie

Traian Basescu a declarat, ieri, ca Ministerul de Externe l-a informat inca din 13 noiembrie 2006 despre cei doi cetateni romani retinuti in Irak. "In timp ce lucram la definitivarea discursului pentru Parlamentul European, am fost informat ca ziaristii intreaba sau ca cer informatii despre doi cetateni rapiti in Irak. Nu aveam informatia, l-am invitat pe ministrul de externe, care mi-a spus ca este vorba de doi cetateni retinuti pentru ca au facut poze intr-o baza militara din Irak", a spus Basescu. El a precizat ca, in acel moment, nu a facut legatura cu informatiile pe care le primise inca din 13 noiembrie 2006 in legatura cu cei doi. "A fost o confunzie generata de faptul ca eram concentrat pe definitivarea discursului, dar am solicitat sa primesc o informare despre acest caz", a spus Basescu.

Seful statului a declarat ca regreta confuzia creata de faptul ca anuntase ca abia in urma cu doua zile a aflat despre cazul celor doi romani. El a mentionat ca a facut aceasta confuzie pentru ca era concentrat pe definitivarea discursului, dar si din cauza formularii legate de "rapire". "Astazi am declansat demersurile necesare sa aflam daca sunt implicati in activitate de spionaj sau daca este vorba de o confuzie. Sper ca in foarte scurt timp situatia lor sa se clarifice", a spus seful statului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.