Fostul consilier prezidential al lui Basescu recunoaste, intr-un drept la replica la articolul "Cel mai destept baiat", dezvaluirile din ZIUA

ZIUA a dezvaluit saptamana trecuta, in articolul "Cel mai destept baiat", ca in timp ce presedintele Traian Basescu vorbea despre asa-zise grupuri de interese care ar influenta anumite decizii ale Guvernului, fostul sau consilier prezidential Theodor Stolojan tragea sforile in favoarea ALRO Slatina. Societate detinuta de concernul rus MARCO Group.

Inca din 2005, Stolojan facea fel de fel de presiuni asupra ex-ministrului Economiei, Codrut Seres, precum si asupra directorului SN Nuclearelectrica, Teodor Chirica, si a directorului Hidroelectrica, Traian Oprea. Presiuni cunoscute probabil si de presedintele Traian Basescu. Interesul ALRO era si este de a cumpara energie electrica la un pret cat mai mic pentru a obtine un cost final cat mai bun al tonei de aluminiu. Tocmai acest lucru a incercat sa realizeze si "draga Stolo". Si pana la urma a reusit. Fostul consilier al lui Basescu a avut insa un interes propriu in rezolvarea acestei probleme. Theodor Stolojan detine un pachet de actiuni, foarte profitabil, la Alprom. Societate care a fuzionat tocmai cu ALRO Slatina.

Imediat dupa aparitia articolului, Theodor Stolojan ne-a trimis un drept la replica prin care insa confirma practic dezvaluirile ZIUA. Astfel, in primul rand "cel mai destept baiat" recunoaste ca, in urma unor sesizari trimise Presedintiei de catre ALRO, a purtat mai multe discutii cu fostul ministru al Economiei si alte persoane cu raspunderi in functionarea sistemului energetic national. Discutiile, spune Stolojan, au urmarit corectarea anumitor anomalii din functionarea pietei libere a energiei electrice sesizate tocmai de ALRO Slatina.

In acelasi drept la replica, "draga Stolo" confirma o alta dezvaluire a ziarului nostru. Si anume ca fostul consilier prezidential a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca ALRO sa primeasca energie electrica ieftina. Stolojan precizeaza ca exista consumatori constanti de energie electrica si acestia sunt indreptatiti la contracte pe termen lung cu preturi mai mici. Acelasi Stolojan tine sa sublinieze insa, in replica sa, ca ALRO este cel mai mare consumator dintre acestia. Deci, este normal ca societatea sa primeasca energie ieftina. In acest mod, fostul consilier prezidential incearca sa justifice actiunile sale si obligarea ex-ministrului Seres si a directorilor Teodor Chirica si Traian Oprea sa semneze un memorandum in favoarea ALRO.

Document strict confidential, dar pe care ZIUA l-a publicat in premiera. Nu am auzit pana acum ca Theodor Stolojan sa fi facut aceleasi demersuri si pentru alte societati mari consumatoare de energie. La care sa nu fi fost actionar.

De altfel, in drepul sau la replica, "cel mai destept baiat" se refera si la problema actiunilor detinute la Alprom, societate ce a fuzionat cu ALRO. Stolojan considera ca pozitia sa de actionar la Alprom, deci la ALRO, nu are nici o legatura cu interventiile facute in favoarea societatii din Slatina. Fostul consilier prezidential sustine, de asemenea, ca detine un numar mic de actiuni de doar 0,02%. Lucru aratat si de ZIUA. Totodata, Stolojan precizeaza ca in aceste conditii nu ar fi putut influenta nici o decizie a societatii respective. ZIUA nu a abordat insa acest ultim aspect si nu a afirmat niciodata ca "cel mai destept baiat" a influentat sau nu deciziile ALRO.

Ce a evitat insa ex-consilierul de la Cotroceni sa spuna este ca un profit mai mare pentru ALRO insemna automat un castig mai substantial si pentru el. Astfel, asa cum am aratat, dupa ce ALRO a inceput sa cumpere energie mai ieftina, profitul societatii a crescut semnificativ. Automat actiunile detinute de Stolojan la societatea din Slatina au atins o valoare imensa, profitul lui "draga Stolo" crescand proportional cu cel al ALRO. Deci, este cat se poate de clar ca Theodor Stolojan a avut un interes personal atunci cand a tras sforile si a facut presiuni asupra lui Seres, Chirica si Oprea in favoarea ALRO Slatina.

Prezentam alaturat, integral, dreptul la replica al lui Theodor Stolojan. (George TARATA)

"Cel mai destept baiat" da replica

"Intregul articol este tendentios la adresa persoanei mele si fara acoperire in fapte. In plus, regret sa constat ca ZIUA nu a respectat deontologia profesionala deoarece nu mi s-a cerut si mie un punct de vedere pe acest subiect, asa cum se procedeaza de regula.

In calitate de consilier prezidential, nu am exercitat nici o presiune asupra Ministerului Economiei sau asupra producatorilor de energie electrica. Demersurile mele pentru liberalizarea corecta a pietei energiei au fost intotdeauna principiale si transparente.

Prin mai multe memorii adresate Presedintiei, ALRO a sesizat anomaliile grave din functionarea asa-zisei piete libere a energiei electrice din Romania. Prin analizele facute cu colaboratorii mei si din discutiile de principiu avute cu ministrul Economiei de la acea vreme si cu alte persoane cu raspunderi in functionarea sistemului energetic national, am sustinut necesitatea corectarii reglementarilor pietei in acest domeniu. Pozitia mea a fost intotdeauna aceeasi, transparenta si publica: exista o categorie de consumatori care consuma energie electrica constant, fara varfuri, ALRO fiind cel mai mare dintre acestia. Aceasta categorie este indreptatita la contracte pe termen lung cu preturi mai mici decat preturile pe care trebuie sa le plateasca cealalta categorie de consumatori care se conecteaza la retea numai la anumite ore si pentru anumite perioade de timp, impunand sistemului energetic sa mentina rezerve de capacitati pentru a fi pornite la orele de varf.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.