Academia Tehnica Militara proiecteaza de ani buni tehnica de lupta, vanduta pe piata europeana

Munca de cercetare in domeniul militar a fost "incurajata" de Ministerul Apararii, in 2006, cu 1,5 milioane de euro, in conditiile in care Romania a contribuit cu 275 milioane de euro la Programul European de Cercetare. Acesti bani se pot intoarce in tara, insa numai sub forma unor finantari pentru proiecte care sa se impuna pe piata europeana. In caz contrar, Romania ar urma sa subventioneze programe similare din state ca Franta sau Suedia. Si asta cu toate ca armamentul proiectat in Romania se exporta de ani buni in tari membre NATO.

Lider pe piata nationala a cercetarii in domeniu este Academia Tehnica Militara din Bucuresti. Institutia universitara a castigat, incepand cu anul 2000, peste 80 de proiecte pentru modernizare si cercetare, in valoare totala de peste 15 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro de la buget. Din partea Ministerului Apararii, ATM a primit doar 130.000 de euro anul trecut, potrivit rectorului Doru Safta. Astfel, Academia Tehnica Militara s-a bazat pe fondurile obtinute de la Ministerul Educatiei si Cercetarii si de la 35 de cofinantatori. Iar rezultatele sunt vizibile. Exemplu: focosul de proximitate pentru munitie reactiva, proiectat in 2003 de ATM, s-a vandut in 15.000 de exemplare. "Am sa recomand Statului Major General sa ia in considerare achizitionarea unor produse proiectate de ATM", a declarat, anul trecut, ministrul apararii, Sorin Frunzaverde.

Seful MApN s-a interesat in mod special de pistolul mitraliera de calibru 5,56 milimetri, compatibil cu munitia NATO. Totusi, Departamentul pentru Armamente, structura responsabila cu achizitiile, s-a rezumat la urmatoarea replica: "Produsele brevetate de Centrul de Excelenta - Laborator de Explozivi si Munitie din Academia Tehnica Militara pot fi achizitionate numai daca au fost cerute si introduse in Programul Anual al Achizitiilor Publice de cel putin un beneficiar final care dispune de fondurile necesare"


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.