In cele mai multe cazuri, pirotehnistii sunt pusi pe drumuri de minori nesupravegheati

Alarmele false cu bomba au cunoscut o escaladare fara precedent in ultima perioada, cu toate ca aceasta infractiune este pedepsita cu amenzi usturatoare sau cu inchisoarea de pana la 12 ani.

Potrivit datelor Politiei Romane, anul trecut au fost inregistrate 246 de alarme false, fiind vizate in principal institutii si zone strategice sau foarte aglomerate. De la inceputul acestui an, s-au primit 24 de astfel de apeluri. In urma cu doua zile, in Capitala a fost inregistrat un adevarat record: patru alarme false in 24 de ore.

Pedeapsa cu inchisoarea pentru "glumeti"

Pana acum, politistii au depistat 58 dintre autorii acestor alarme false, majoritatea lor fiind minori. Pentru ei raspund insa penal sau contraventional parintii. Amenda pentru astfel de anunturi, potrivit Legii 61 din 2001, este cuprinsa intre 40 si 2.000 lei, la care se adauga costurile de deplasare pentru echipa de interventie. In cazul in care se demonstreaza ca amenintarea cu bomba a fost facuta in scop distractiv, pedeapsa cu inchisoarea este cuprinsa intre 1 si 3 ani, iar daca este in scop terorist, perioada de detentie este de la 3 la 12 ani. In Capitala, anul trecut, au fost inregistrate 95 de alarme false cu bomba, iar de la 1 ianuarie 2007, inca cinci.

Prahova

Ultima amenintare falsa cu bomba a avut loc miercuri cand, prin intermediul apelului de urgenta "112", Dispeceratul Politiei Judetului Prahova a fost sesizat de un copil ca intr-un tramvai se afla amplasata o bomba. Autorul a fost identificat in persoana minorului S. Robert, 10 ani, din localitatea Cocorastii Mislii, care a recunoscut fapta comisa, motivand ca a facut acest gest la sugestia unor copii mai mari.

Brasov

Potrivit datelor statistice de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale, la numarul unic de urgenta 112, in judetul Brasov au fost inregistrate 48 de apeluri in care era anuntata amplasarea unor bombe. Toate au fost alarme false. Dintre cei care au sunat la 112, doar cativa au fost copii, restul fiind adolescenti si adulti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.