Colonelul SPP Mircea Gainusa i-a adresat ieri o scrisoare deschisa presedintelui Basescu in care critica dur politica de cadre a institutiei. Mai precis, ofiterul superior incadrat in SPP la Sectiunea documentare informativa sustine ca dupa instalarea noii conduceri, in decembrie 2005, "Serviciul de Protectie si Paza a fost supus in mod constient unei actiuni concertate de disolutie institutionala actionindu-se in directia distrugerii fundamentelor morale, identitatii si memoriei institutiei".

Potrivit colonelului Gainusa, reorganizarea SPP a constat numai in numirea pe functii de decizie a unor ofiteri care, inainte de 1989, au activat in structurile trupelor de securitate, in Securitate sau in PCR ori persoane compromise de faptele comise.

"Serviciul de Protectie si Paza a devenit structura in care sint ascunse cadre militare care au apartinut fostelor institutii represive comuniste sau au activat ca inalti demnitari, salarizati, in fostul CC al UTC ori participanti la actiunile represive din timpul evenimentelor din decembrie 1989", arata colonelul, care acuza, de asemenea, promovarea unor persoane cu conexiuni in mediul grupurilor de interese nelegitime.

Lista lui Gainusa

Mircea Gainusa a venit si cu exemple. Primul acuzat este chiar seful SPP, generalul-maior Lucian Pahontu, despre care sustine in scrisoare ca a fost ofiter activ in defunctul Departament al Securitatii Statului. Urmatorul pe lista - generalul-maior Burian Alexandru, care "este absolvent al Academiei Politice din cadrul Academiei Militare Generale, iar inainte de anul 1989 a fost inalt activist platit al CC al UTC". Lista lui Gainusa continua cu o serie lunga de colonei si maiori.

Purtatorul de cuvint al SPP, Bogdan Onea, a refuzat sa comenteze continutul scrisorii, dar ne-a declarat ca supararea colonelului Mircea Gainusa este cauzata de faptul ca acesta ar urma sa fie trecut in rezerva in zilele urmatoare pentru implinirea virstei.