Cu steaguri, strazi samponate si dale provizorii ca sa aiba pe ce juca Hora Unirii, astfel si-au intimpinat iesenii presedintele. Ajuns in jurul orei 9.15 la Aeroportul Iasi, Traian Basescu a fost asteptat pe pista de liderul liberal-democrat, Theodor Stolojan. Dupa un scurt schimb de replici intre cei doi, coloana prezidentiala s-a indreptat spre Piata Unirii.

Presedintele Traian Basescu si-a salutat fostii colegi de partid aflati pe scena improvizata, a strins mina liderilor PSD, in frunte cu secretarul general Titus Corlatean, dar a trecut peste presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si echipa liberala. De altfel, confruntarea democrato-liberala a fost vizibila si in multime. Prin vestimentatie. Democratii si platformistii au venit asortati la fulare -portocalii. Liberalii s-au intors la culoarea partidului - fulare galbene, in timp ce pesedistii s-au intors la rosu.

Un Cuza parasit de Kogalniceanu

In fata iesenilor, Basescu a avut un discurs popular si fara fituici ajutatoare. Au existat insa apropouri subtile care au amintit de conflictul cu Tariceanu si nuantele de regret ca nu are alaturi un premier asa cum domnitorul Cuza l-a avut pe Kogalniceanu. "Dincolo de orice, e mai actual ca oricind ceea ce Kogalniceanu ii sugera domnitorului Cuza. Aceasta vorba ma conduce pe mine astazi. Kogalniceanu ii spunea lui Cuza: «Fa sa dispara arbitrarul, fa ca legea sa fie tare!»", a subliniat in final presedintele.