Ministrul justitiei, Monica Macovei, a declarat la BBC ca agitatia creata de ordonanta prin care procurorii Parchetului General ar dobandi puteri sporite e nejustificata

Potrivit mai multor asociatii civice, posibilitatea ca anchetatorii sa verifice conturi bancare sau corespondenta electronica fara mandat din partea judecatorilor ar deschide calea incalcarii drepturilor cetatenesti. Dar, sustine Monica Macovei intr-un interviul acordat BBC, asa ceva nu are cum sa se intample.

Monica Macovei: "Calculatorul poate fi perchezitionat numai cu autorizatie de la judecator. Am citit interpretari ca s-ar citi mail-urile de catre procurori. Fals. Mail-ul este considerat corespondenta ca si convorbirea telefonica. Daca vreau sa citesc mail-ul unor persoane imi trebuie autorizatie de la judecator. Pentru ce nu trebuie autorizatie de la judecator: daca vreau sa stiu traficul de mail intre persoana A si B, adica vreau sa stiu daca intre mine si dumneavoastra a existat o corespondenta pe mail. Atunci intreb la provider: intre persoana A si B a existat un trafic de mail? si-au scris mail-uri? si imi spune da sau nu. Poate imi spune: da, si-au scris sapte mail-uri sau nu, nu si-au scris nici un mail. Daca imi spune ca si-au scris - eu nu le stiu, nu le vad - atunci ma duc la judecator si spun: iata, A cu B si-au scris sapte mail-uri si, nu stiu, cred ca intre ei exista legaturi privind comiterea unei infractiuni. Daca judecatorul imi da autorizatia, abia atunci pot sa citesc mailurile."

BBC: "Scriu unele dintre ziarele de astazi (n.r. joi) doamna ministru, ca in baza acelei ordonante de la sfarsitul anului trecut in cadrul DIICOT se va infiinta un "misterios" centru de aplicatii operationale al procurorilor. Ce este aceasta institutie?"

Monica Macovei: "Nu este deloc misterios, este facut cu sprijin financiar american, va fi un centru care este prevazut demult sa se infiinteze, dinainte de a fi eu ministru. Din cate retin eu va fi la Brasov. Va fi un centru de pregatire pe crima organizata a procurorilor."

BBC: "Banuiala era de pilda ca posibile interceptari ale corespondentei electronice ar putea avea loc in cadrul acestui centru."

Monica Macovei: "Sunt fantasme astea."

BBC: "in subordinea carei institutii va fuctiona centrul?"

Monica Macovei: "E la Parchetul General."

BBC: "Ati prezentat prevederile acestei ordonante in sedinta de guvern de saptamana acesta, ieri (n.r. miercuri)."

Monica Macovei: "Da. Vazand comentariile din presa am vrut sa le explic membrilor guvernului exact despre ce este vorba si de ce nu sunt adevarate toate acele acuzatii."

BBC: "Aveti in momentul de fata sprijinul colegilor de cabinet, al premierului?"

Monica Macovei: "Nu au avut nici un comentariu pentru ca este evident din ce v-am spus ca nu este nici o incalcare a vietii private sau a niciunui drept nici din Constitutie, nici din conventie."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.