Castelul Bran a devenit, de ieri, muzeu national, printr-o hotarare adoptata de Guvern, titulatura reprezentand recunoasterea pe plan national si international a valorii culturale deosebite a patrimoniului detinut de monumentul istoric in cauza. In plin scandal privind achizitia de catre Consiliul Judetean Brasov a obiectivului turistic, Branul castiga, desi nu mai era cazul, inca o bila "alba".

Alaturi de acesta, muzee nationale au devenit si Muzeul Taranului Roman din Bucuresti si Muzeul Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe. Cele trei cladiri sunt institutii de inalt prestigiu cultural, cu o activitate meritorie in domeniul protejarii patrimoniului national, singulare in peisajul muzeal romanesc prin patrimoniul detinut.

Potrivit Executivului, muzeele de importanta nationala sunt muzee care detin in patrimoniul lor bunuri de valoare exceptionala, semnificative in plan national pentru istorie, arheologie, etnologie, arta, arhivistica, stiinta, tehnica, literatura, cinematografie, numismatica, filatelie, heraldica, bibliofilie, cartografie si epigrafie.

Tot ieri, la Brasov au continuat discutiile privind cumpararea castelului. Comisia aleasa in urma cu 2 zile a anuntat ca se va deplasa in Spania, in cel mult doua saptamani, pentru a purta discutii cu operatorul international E-Cultura, care urmeaza sa evalueze obiectivul turistic.

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca membrii comisiei se vor intalni in Spania cu reprezentanti ai operatorului turistic pentru a discuta despre valoarea istorica si turistica a castelului.

Acestia intentioneaza sa exploateze Branul pe o perioada de cel putin 12 ani. In cazul in care se va decide acest lucru, o parte din sumele obtinute in urma exploatarii vor fi platite in contul creditului ce va fi contractat pentru achizitionarea castelului Bran. De asemenea, operatorul turistic spaniol ar intentiona sa investeasca si in renovarea sau in modernizarea obiectivului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.