Noul sef CSM, Anton Pandrea, a votat in 1995, la recomandarea lui Iliescu, impotriva retrocedarilor

Anton Pandrea, seful Sectiei Penale a instantei supreme, unde in 2001 a fost numit judecator pe viata, a fost ales, ieri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Pandrea a fost singurul membru CSM care si-a exprimat oficial intentia de a candida la sefia celui mai inalt for din justitie. Anton Pandrea a intrat in sistem in 1972 ca avocat. in 1990 a fost propus judecator la instanta suprema de Ion Iliescu, insa in 1998 Emil Constantinescu l-a eliberat din functie.

Revenit la putere, Iliescu l-a numit din nou pe Pandrea judecator la CSJ. Anton Pandrea a facut parte in februarie 1995 din celebrul "complet rosu", care a semnat impotriva retrocedarilor caselor nationalizate, in urma carora Romania a fost deja condamnata la plata a patru milioane de euro de catre CEDO pentru nerespectarea proprietatii. La final de mandat, Ion Iliescu l-a decorat pe Anton Pandrea cu "Meritul Judiciar". Un alt scandal in care a fost implicat numele noului sef al CSM a fost legat de functia pe care a ocupat-o la Comisia de Apel din cadrul FRF, incompatibila cu calitatea de magistrat.

Basescu ii acuza pe procurori ca tin partea anchetatilor

Presedintele Traian Basescu a prezidat, ieri, sedinta CSM in care s-a prezentat Raportul de activitate al institutiei. seful statului a taxat faptul ca magistratii sunt prea bland penalizati cand gresesc. "Cand procurorul face un dosar si judecatorul il trimite inapoi pe procedura, procurorul nu trebuie sanctionat? Uneori, am senzatia ca dosare importante se trimit deliberat cu erori pentru ca acuzatii sa poata castiga timp intr-un proces care pare a fi planificat a dura pana la calendele grecesti", a explicat Basescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.