Astazi, cu ocazia prezentarii Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii, pe perioada 12 ianuarie 2006-11 ianuarie 2007, membrii acestei institutii isi vor alege presedintele si vicepresedintele.

Pana in prezent nu si-a anuntat nimeni candidatura. Potrivit regulamentului, candidaturile se depun chiar in timpul sedintei. La functiile de presedinte si vicepresedinte al Consiliului, nu pot candida membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile. Astazi, la sedinta va fi prezent si presedintele Romaniei, Traian Basescu, care de la incepoutul mandatului sau nu a lipsit de la nici o sedinta de bilant a Consiliului.

Conform Raportului National al Eurobarometrului realizat in toamna anului trecut, cu toate ca Uniunea Europeana ne-a dat nota buna la capitolul reforma in justitie, increderea populatiei a scazut simtitor. Taraganarea proceselor, pe sistemul "lungeste Doamne boala", poate fi o cauza? Astazi, in sedinta de prezentare a bilantului de activitate pe 2006 al Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Iulian Galca preda stafeta.

- De ce a scazut increderea romanilor in justitie?

- Conform Studiului INSOMAR realizat in perioada 16-21 februarie 2006, si la care va raportati din punct de vedere al datelor comparative, rezulta ca 32 la suta dintre romani au incredere in Consiliul Superior al Magistraturii iar in rezultatul Eurobarometrului se vorbeste despre increderea in sistemul judiciar.

Astfel incat trebuie sa vorbim despre o mentinere in cote scazute a increderii populatiei in justitie si nu o raportare la doua date statistice diferite sub aspectul continutului. Recunoastem faptul ca inca exista suficient de multe greseli de judecata, care ar trebui sa responsabilizeze pe judecatori si procurori, ca nu au fost inca rezolvate toate problemele sistemului judiciar. Trebuie facuta, insa, distinctie intre existenta erorilor de judecata si aprecierile generale asupra judecatorilor, catalogati deseori si in mod public ca fiind corupti.

- Care sunt cauzele?

- Procentul scazut al increderii populatiei in sistemul judiciar este determinat de cauze multiple: situatia mentionata anterior, legislatia incoerenta care determina o practica neunitara, insuficientele mecanisme legale pentru unificarea practicii judiciare, insuficienta specializare a magistratilor in special pentru cauzele penale vizand crima organizata, infractiunile economico-financiare, de coruptie. Sistemul judiciar a fost exagerat mediatizat, mizandu-se pe factorul psihologic in transmiterea de catre politicieni sau reprezentanti ai executivului a unor mesaje de neincredere a populatiei in sistemul judiciar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.