Reprezentantul Parchetului a cerut ieri, la Judecatoria Sectorului 1, condamnarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in procesul in care acesta este acuzat de fals in declaratii in legatura cu constituirea Bancii pentru Investitii si Dezvoltare (BID). "Atunci cand vorbiti de condamnare sa aveti in vedere pericolul social al faptei si sa profilul socio-moral al inculpatului", a spus procurorul.

De asemenea, el a cerut ca inculpatul sa fie pus sa plateasca cheltuieli judiciare catre stat. Instanta a ramas in pronuntare stabilind sa dea sentinta in acest dosar in 18 ianuarie. Judecatoria Sectorului 1 a reluat, ieri, procesul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu este judecat in legatura cu constituirea BID, dupa ce dosarul s-a "plimbat" timp de cateva luni, pe la mai multe instante care au judecat viciile procedurale invocate de avocati. Ca si la celelalte termene ale procesului, avocatii au invocat si ieri mai multe exceptii procedurale care au fost insa respinse de judecator. De asemenea, le-a fost respinsa si cererea de recuzare a judecatorului. Avocatul lui Sorin Ovidiu Vantu, Viorel Ros, si-a aratat surprinderea fata de decizia judecatorului de a respinge toate exceptiile formulate de aparatorii omului de afaceri.

"Am sentimentul ca sunt in prezenta unei hotarari luate si redactate deja. Tot ce s-a intamplat azi (n.r. - miercuri) a fost previzibil si de aceea si noi am venit foarte pregatiti", a spus avocatul. "Solicitam continuarea procesului", a mai spus Ros, dupa ce a aratat ca in opinia sa drepturile procedurale si constitutionale ale clientului sau au fost incalcate in mod fatis. Reamintim ca dosarul s-a intors spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, in 8 decembrie, forma de atac utilizata de avocatii omului de afaceri Sorin Ovidiu Vanu.

Tot atunci, ICCJ, a decis ca nu este cazul ca dosarul sa fie trimis la Curtea Constitutionala pentru solutionarea exceptiilor invocate de avocati. Avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu incercasera sa-i convinga pe magistratii instantei supreme ca au formulat o contestatie in anulare impotriva sentintei prin care Curtea de Apel Bucuresti decisese netrimiterea dosarului BID la Curtea Constitutionala, si nu un recurs asa cum figureaza la dosar. Acest lucru s-ar fi produs, au spus aparatorii lui SOV, dintr-o eroare savarsita de magistratii Inaltei Curti de Casatie atunci cand au inregistrat plangerea pe rolul acestei instante.

De cealalta parte, procurorul a insistat asupra faptului ca este vorba de un recurs, iar toate aceste demersuri procedurale inedite la care apeleaza avocatii lui SOV sunt doar tertipuri pentru tergiversarea procesului infiintarii BID, proces in care faptele lui Vantu se vor prescrie in februarie 2007. Procesul constituirii BID fusese suspendat in 8 septembrie, cand Tribunalul Bucuresti a admis cele doua exceptii de neconstitutionalitate ridicate de aparatorii lui Sorin Ovidiu Vantu si a trimis cauza la Curtea Constitutionala.

Tribunalul Bucuresti a judecat la acea data recursul declarat de avocatii lui Vantu impotriva unei sentinte a unui magistrat de la Judecatoria Sectorului 1 care a refuzat sa se pronunte pe o exceptie de neconstitutionalitate privind participarea avocatilor la solutionarea cererilor de recuzare. Cum legea de functionare a Curtii Constitutionale (Legea 47/1992) prevede posibilitatea caii de atac doar pentru situatiile cand exceptiile de neconstitutionalitate sunt respinse pe fond, nu si cand instanta nu se pronunta asupra lor, avocatii au invocat art. 26, al. 6 din legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale. Procesul constiturii BID putea fi reluat abia dupa lamurirea tuturor acestor detalii procedurale.

In dosarul infiintarii BID, Sorin Ovidiu Vantu a fost gasit anul trecut vinovat de fals si uz de fals, si condamnat la doi ani de inchisoare. Potrivit anchetatorilor, Vantu ar fi declarat ca va contribui cu banii lui la capitalul acestei banci, desi suma de 10 milioane de dolari virata pentru BID i-ar fi fost pusa la dispozitie de Nicolae Popa, partenerul sau de afaceri, care ar fi rascumparat-o de la FNI. In acest dosar apare si numele presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a detinut in momentul infiintarii BID, functia de presedinte.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.