Dupa CEC si BCR, demnitarii mai gasesc o sinecura. Premierul a numit ieri nu mai putin de cinci ministri ai Cabinetului sau in Comisia de privatizare a uzinei Daewoo

Dupa ce deplingea acum doua zile veniturile mici ale ministrilor, Tariceanu a gasit o solutie pentru cresterea lor: a numit ministri in Comisia de privatizare a Daewoo. In aceasta calitate, Vladescu, Vosganian, Barbu, Atanasiu si Berceanu vor primi indemnizatii suplimentare, a caror valoare nu a fost inca stabilita.

Citiva dintre ministrii din aceasta comisie au mai fost si la CEC si la BCR. Indemnizatiile primite de ei in acea calitate au fost mai mari decit salariul de ministru. Analistii economici dezaproba gestul premierului, sustinind ca era preferabila numirea unor tehnocrati. Guvernul sustine ca a pus acesti ministri la Daewoo pentru ca sint competenti si pentru ca au avut experienta privatizarii BCR.

Guvernul a decis ieri infiintarea Comisiei de privatizare a Daewoo Craiova, din care fac parte nu mai putin de cinci ministri. Astfel, presedintele comisiei este ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, iar membri sint Varujan Vosganian (Economie), Radu Berceanu (Transporturi), Gheorghe Barbu (Munca) si Teodor Atanasiu (AVAS).

Din comisie mai fac parte Razvan Orasanu, fost presedinte al AVAS, actual consilier al lui Tariceanu, si vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko. In perioada in care va functiona aceasta comisie, ministrii vor incasa, pe linga salariu, si indemnizatie in calitate de membri ai comisiei. Modul de calcul al indemnizatiei trebuia, in principiu, stabilit in acelasi act normativ in care s-a numit comisia, dar, potrivit unor surse guvernamentale, acest lucru nu apare in legea Guvernului.

"Comisia va elabora un act normativ cu strategia de privatizare in care vor fi incluse si prevederile referitoare la indemnizatii", ne-au spus sursele noastre. Uzina craioveana urmeaza sa fie vinduta in cursul acestui an. In principiu, remuneratia membrilor Comisiei de privatizare se stabileste in functie fie de salariul directorului societatii, fie de remuneratia membrilor Consiliului de Administratie. Dupa aparitia controversatei ordonante OPSPI, Daewoo a trecut in subordinea AVAS condusa de Atanasiu.

Mai multi bani din comisii decit din salarii

Conform propriilor declaratii de avere, ministrii si alti demnitari s-au inghesuit, anul trecut, in comisii de privatizare, unde au facut bani frumosi, chiar mai multi decit din salariul de ministru. Astfel, Vladescu a obtinut 109.045 lei din activitatea in Comisia de privatizare a BCR si 68.505 lei de la Comisia de privatizare a CEC, fiind presedinte al ambelor comisii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.