Cu banii destinati consolidarii Palatului Culturii din Iasi, directorul institutiei, Val Condurache, si-a indeplinit toate "pohtele"

"Asta-i pohta ce-am pohtit-o", si-a spus in barba directorul Palatului Culturii din Iasi , Val Condurache, cand s-a trezit aproape de sfarsitul anului trecut cu 1 milion de euro in cont, dati cu generozitate de liberalul Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii. Ce-i drept, banii trebuiau folositi pentru restaurarea Palatului Culturii, care sta sa se darame.

Dar, invocand faptul ca banii au venit mult prea tarziu pentru a mai organiza licitatii cu firmele de constructie, asa cum cere legea, Condurache, cu sprijinul Ministerului Culturii (MCC), a schimbat dintr-un condei destinatia banilor. Surprinzatoare este usurinta cu care Ministerul si-a dat girul pentru cheltuirea banilor, avand in vedere ca Val Condurache este, potrivit informatiilor noastre, membru PSD, iar in fruntea MCC se afla un liberal. Banii n-au insa nici miros si nici culoare politica.

Astfel, directorul Condurache a cumparat din banii primiti de la guvern pentru consolidarea Palatul Culturii din Iasi un Volkswagen Touareg, pe care il va folosi ca masina de serviciu, precum si laptop-uri si videoproiectoare, in valoare totala de un milion de euro. Condurache si-a dorit o masina cu o echipare superioara, astfel ca a platit 40.000 de euro (fara TVA) pentru autoturism.

Cu "maruntisul" care i-a mai ramas, Condurache a mai cumparat zece laptop-uri Acer cu incredibilul pret de 7.000 de RON/bucata si alte cinci laptop-uri cu o configuratie mai "modesta", la doar 4.900 RON/bucata. Val Condurache a bagat mana pana la fund in sacul cu bani de la buget si nu s-a uitat la pret nici cand a mai cumparat alte 20 de calculatoare, doua statii grafice si sapte videoproiectoare cu ecran. Daca-i bal la palat, bal sa fie!

Incredibil, dar adevarat, Condurache a fost confirmat in functie in urma unui concurs de proiecte pentru care a primit nota 8.77, proiect care anticipeaza un viitor in roz al domniei sale pe tronul palatului pana prin 2009. Trezit doar de intrebarile sacaitoare ale ziaristilor, secretarul general din cadrul MEC, Virgil stefan Nitulescu, spune ca directorul Condurache putea sa cumpere orice daca avea aprobarea Ministerului. Iar Ministerul a dat banii " fara numar, fara numar!" pentru placerile directorului Condurache.

Val Condurache, directorul Complexului National Muzeal "Moldova", institutie adapostita in Palatul Culturii din Iasi a cumparat din banii primiti de la guvern pentru consolidarea institutiei un Volkswagen Touareg, pe care il va folosi ca masina de serviciu, precum si laptop-uri si videoproiectoare, in valoare totala de un milion de euro. Condurache si-a dorit chiar un model cu o echipare superioara, astfel ca a platit 40.000 de euro (fara TVA), din banii primiti de la guvern, prin MCC, pentru consolidarea Palatului Culturii, achizitia fiind facuta prin Bursa Romana de Marfuri. Cu "maruntisul" care i-a ramas, Condurache a mai cumparat zece laptop-uri Acer cu 7.000 de RON/bucata, alte cinci laptop-uri cu o configuratie mai "modesta", cu 4.900 RON/bucata. Directorul iesean nu s-a uitat la pret nici cand a mai cumparat alte 20 de calculatoare, doua statii grafice si sapte videoproiectoare cu ecran.

Record la cheltuitul banilor publici

In total, Condurache a cheltuit in acest fel un milion de euro, adica prima transa de bani primita de la guvern si destinata reabilitarii Palatului Culturii, program evaluat la circa opt milioane de euro. Pentru comparatie, in anul 2005, MCC a folosit pentru achizitii publice aproximativ 2.500.000 euro, astfel ca directorul Condurache a reusit o adevarata performanta.

Justificarea directorului Condurache este timpul limitat pe care l-a avut la dispozitie pentru a cheltui banii primiti de la guvern. "Ce sa fac daca banii au venit in octombrie? Dura 52 de zile anuntul in "Monitorul Oficial", inca 15 zile contestatiile, nu mai aveam timp de licitatie si pierdeam banii. Asa ca mi s-a aprobat schimbarea destinatiei", a declarat Condurache pentru reporterii saptamanalului "Ieseanul".

Mana libera

Potrivit lui Virgil Nitulescu, secretar general al MCC, directorii de institutii culturale din subordinea Ministerului Culturii pot sa faca achizitii publice, insa trebuie sa aiba un aviz prealabil in acest sens. "Val Condurache are dreptul sa faca achizitii, insa acestea trebuie sa fie avizate de Ministerul Culturii si Cultelor. Nu am verificat daca directorul Complexului National Muzeal "Moldova" din Iasi a primit un astfel de aviz, insa el trebuie sa justifice orice achizitie", spune Nitulescu.

Pe de alta parte, Val Condurache declara nonsalant ca a primit "mana libera" de la Ministerul Culturii sa cheltuiasca banii cum gaseste de cuviinta. Astfel, "verificarile" pe care vrea sa le faca secretarul de stat Nitulescu ar fi trebuit sa aiba o alta data de aplicare. Pe de alta parte, necunoasterea unui astfel de lucru este de nepermis in cadrul unui minister, tinand cont de suma cheltuita, mai ales ca Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a alocat pentru Palatul Culturii 8.216.667 euro.

Un director "profesionist"

In urma evaluarii proiectelor de management prezentate de catre conducatorii institutiilor publice muzeale din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, evaluari efectuate de o comisie din cadrul ministerului, Val Condurache, directorul Complexului Muzeal "Moldova" a obtinut pentru proiectul de management structurat pentru respectiva institutie nota 8.77. in conditiile in care, conform prevederilor legislative, pentru a fi admisi, candidatii au trebuit sa obtina minimum nota 8.00, Condurache a ramas director al Complexului Muzeal "Moldova", desi unele voci pronosticau debarcarea sa, cunoscute fiind afinitatile sale fata de PSD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.