Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care sunt cercetate aproximativ 20 de persoane printre care si fostul sef al statului Ion Iliescu, este aproape de finalizare dupa trei ani de investigatii si audieri, au informat ieri surse judiciare.

Potrivit datelor oficiale, intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti, au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, precum si sedii de partide si alte institutii importante ale statului au fost devastate. Ancheta privind mineriada din 1990 include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii.

Printre infractiunile despre care anchetatorii au date ca au fost comise in timpul mineriadei din 1990 se afla subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale (Articolul 165), talharie (articolul 211), distrugere, asociere in vederea comiterii de infractiuni, arestare ilegala si cercetare abuziva, lipsire de libertate in mod ilegal, aplicare de rele tratamente si crime impotriva umanitatii.

La un moment dat, procurorul Dan Voinea a confirmat public ca Ion Iliescu este cercetat penal pentru rolul sau in evenimentele din 13-15 iunie 1990. in replica, Ion Iliescu aprecia ca este o aberatie sa fie trimis in judecata in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar a apreciat ca procurorii trebuie sa faca aceasta ancheta dupa ce au primit unele sesizari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.