O adunatura de potentati si pile politice a incasat miliarde de lei vechi pentru onoarea de a face parte din comisia de privatizare a CEC. Dat fiind ca procesul de trecere a bancii de stat in proprietate privata a fost un esec grandios, decent ar fi ca demnitarii Sebastian Vladescu, Bogdan Olteanu, Mihai Voicu, Sebastian Bodu si colegii lor sa aduca inapoi banii de-acasa.

La finele lui 2006, comisia de privatizare a CEC a respins oferta de 560 de milioane de euro depusa de National Bank of Greece (NBG), considerand ca pretul pentru 69,9% din actiuni era prea mic. Dupa ce banca ungara OTP, celalalt investitor calificat in etapa finala, nu a depus o oferta imbunatatita, NBG evalua intregul pachet de actiuni al CEC la 800 de milioane de euro. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a anuntat ca privatizarea bancii nu va fi reluata mai devreme de doi ani, perioada in care institutia de credit va fi restructurata.

PRIN EI INSISI

Tentativa de privatizare a CEC s-a jucat, cu mici exceptii, in mica si vesela familie a liberalilor. Numit presedinte al Comisiei de privatizare, in calitatea sa de ministru al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, membru al PNL, a ridicat, pentru iscusita sa activitate, 68.505 RON (685,05 milioane de lei vechi). Cu ce-a mai carpit si din Comisia de privatizare a BCR, operatiune care macar a reusit, un mizilic de 112.610 RON (1,126 miliarde de lei vechi), seful Finantelor a reusit sa duca la capat - conform traditionalului slogan liberal "prin noi insine" - un an fructuos; pentru el. Venituri asemanatoare, cu amendamentul ca a incasat in plus 28.131 RON (281,31 milioane de lei vechi) ca membru in Consiliul de Administratie al Eximbank, a reusit sa cumuleze si intrusul PD in aceste operatiuni, seful ANAF, secretarul de stat Sebastian Bodu.

BUTOIUL CU MIERE

Demisionat mai devreme, in urma unui scandal privind incompatibilitatea sa, provocat de colegul sau de partid Crin Antonescu, presedintele Camerei Deputatilor n-a apucat sa incaseze "decat" 26.762 lei noi (267,62 milioane de lei vechi) ca indemnizatie pentru participarea la sedintele Comisiei de privatizare a CEC. Placerea de a incasa restul banilor, pana la concurenta sumei incasate de colegul sau de partid Sebastian Vladescu, i-a revenit altui liberal, Decebal Traian Remes, redescoperit ca specialist de echipa Tariceanu. E drept ca, pana sa se rupa de langa butoiul cu miere de la CEC, Bogdan Olteanu reusise sa duca pana la capat nobila misiune de privatizare a BCR, alaturi in general de acelasi mic grup de interese, fapt pentru care si-a incasat obolul de 112.610 RON (1,126 miliarde de lei vechi).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.