Romania va marca integrarea in UE la ora 00.00. Insa in majoritatea tarilor UE va fi ora 23.00, iar in Anglia si in Portugalia doar ora 22.00

Pe 1 ianuarie la ora 00.00, romanii vor pocni fericiti sampania, convinsi ca sint cetateni europeni. Insa francezilor, de exemplu, le va lua inca o ora sa ne vada integrati, iar la Londra stirea va ajunge abia peste doua ore. Cind Romania va marca trecerea dintre ani si integrarea in UE, la ora 00.00, in majoritatea tarilor UE va fi ora 23.00, iar in Anglia si in Portugalia doar ora 22.00.

Senatorul PSD Adrian Paunescu a vrut sa rezolve problema diferentei de fus orar dintre Romania si Uniunea Europeana inca de acum o luna, cind a propus un proiect in Parlament pentru a schimba ora Romaniei dupa cea a Europei Occidentale. "Ne-a consultat si pe noi. Nu avem cum pendula insa de pe un meridian pe altul pentru ca in acest fel ar sari toti astronomii in sus", sustine Adrian Sonka, astronom in cadrul Observatorului Astronomic Bucuresti.

Meridianul bate ora fixa

Sarbatorim integrarea dupa ora noastra, dezumfla intregul balon astronomul Aurel Enache. "Intreaga Europa tine cont de ora locala. In plus, daca ne-am alinia la ora lor, ar aparea costuri nejustificate, in special in domeniul comunicatiilor", apreciaza Enache, care considera si logic, dar si fizic sa tinem cont de meridianul pe care ne aflam atunci cind deschidem sticla de sampanie.

Adrian Sonka ii tine partea, declarind ca fusul orar nu depinde de intrarea noastra in Europa. "Am fi cam ciudat pozitionati, iar in plus ar aparea noi diferente orare fata de Rusia si de Asia. Sintem, de altfel, la o distanta prea mica de restul Europei pentru a resimti decalajul", insista Sonka. Astronomul mai avertizeaza ca trecerea la ora Europei Centrale ar crea probleme la nivelul orarelor mijloacelor de transport, dar si in transmiterea informatiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.