Un caz deosebit de grav denota faptul ca unele constructii din Bucuresti nu au nevoie de un cutremur major pentru a se prabusi. Concret, din cauza folosirii unor materiale proaste sau a unor compozitii gresite ale materialelor de constructie, cladirea poate cadea oricand in urma unei solicitari minime. Una dintre firmele destul de importante care produc si livreaza betoane este acuzata de un beneficiar ca a livrat un material sub calitatea standard, inferior normelor de rezistenta cerute de proiectant. Printre beneficiarii firmei care a vandut beton sub gradul de rezistenta cerut este si Palatul Telefoanelor din Bucuresti.

Firma Elcon Management, producatoarea betoanelor sub marca inregistrata PREMIX, caci despre ea este vorba, a livrat betoane unor firme care au realizat lucrari importante: Bouyguies - Palatul Telefoanelor, Triumf Construct - Baneasa, Terom Themeliodomi - Pipera, Edafos - America House Victoriei, Bau Construct -Floreasca, Mosilor, Stefanesti, Agisfor - Eminescu, Ergorom - Stirom, Ideal Construct - Traian etc. Avand in vedere ca firma Elcon Management a livrat, nu o data, beton PREMIX sub norma de rezistenta ceruta de beneficiar si trecuta, fals, in actele de livrare, nimic nu poate impiedica sa credem ca falsul s-a repetat. Fie si numai pentru anumite parti ale edificiilor, ceea ce, oricum, compromite intreaga lucrare, iar riscul de prabusire este major.

Pericol la Palatul Telefoanelor

Unul dintre cele mai grave cazuri este cel al Palatului Telefoanelor situat in plin centrul Capitalei, pe Calea Victoriei. Trecuta in proprietatea grecilor de la ROMTELECOM, istorica cladire a intrat in reparatii capitale pentru vreo cativa ani. Cu putin timp in urma a fost redata circuitului public. Firma Elcon Management, intamplator detinuta tot de un grec, Ilias Anastasiou, a livrat mari cantitati de betoane folosite la refacerea structurii de rezistenta a Palatului Telefoanelor.

Conform specialistilor, betoanele sunt impartite in diverse tipuri si game, in functie de destinatie, de compozitie si de rezistenta lor. Fiecare clasa de beton are o anumita rezistenta a carei conformitate cu normativele, foarte clare si stricte, de altfel, este verificata de laboratoare specializate. Daca aceste normative nu sunt respectate si un tip de beton cu o anumita rezistenta este trecut in acte ca fiind livrat si alt beton, cu o rezistenta inferioara este adus in realitate, atunci lucrurile sunt foarte grave, mai ales daca aceasta neconcordanta, criminala in consecinte, nu este sesizata la timp. Concret, spun specialistii, in cazul unui cutremur, o cladire la care s-a folosit un beton sub

In cazul Palatului Telefoanelor situatia ar putea fi foarte grava daca s-ar constata ca betoanele folosite au fost de slaba calitate: aproape toate cladirile din imediata vecinatate, cum este, spre exemplu, Teatrul de revista "Constantin Tanase", s-ar prabusi si ele. Asta ca sa nu mai vorbim de zecile sau poate chiar sutele de victime care ar aparea in cazul unei asemenea nenorociri!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.