Presedintele Comisiei prezidentiale pentru condamnarea comunismului, Vladimir Tismaneanu, a precizat ieri ca un membru al comisiei s-a retras din motive personale

Este vorba despre Inalt Prea Sfintitul Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului n IPS Nicolae Corneanu a fost primul dintre ierarhi care si-a recunoscut colaborarea cu fosta Securitate, inca din 1990, si a incurajat preotii sa-i urmeze initiativa

Ierarhul BOR a confirmat retragerea sa, precizånd: "M-am retras din comisie saptamåna trecuta pentru ca eu fac parte dintre cei vizati. Nu vreau sa fie probleme si sunt de acord sa fie cercetat si cazul meu"

Insa, mitropolitul a venit si cu o declaratie socanta: "Eu nici nu am vrut sa fiu in comisie. M-au pus altii. Nu stiu cine. Nu stiu cum s-au facut propunerile"

Raportul Tismaneanu pentru condamnarea comunismului a infierbantat ieri spiritele in Parlamentul Romaniei. Insa tot ieri am avut parte de o declaratie-soc. Inalt Prea Sfintia-Sa Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, care initial facea parte din comisia de la Cotroceni condusa de Vladimir Tismaneanu, a precizat ca nu stie de cine a fost propus pentru a lucra la condamnarea comunismului deoarece nu a fost initiativa sa. De altfel, chiar Vladimir Tismaneanu a precizat ieri ca Nicolae Corneanu s-a retras din comisie din motive personale. Ulterior, Mitropolitul si-a confirmat retragerea, de saptamana trecuta. Pe de alta parte, comisia lui Tismaneanu a fost subiect de controversa chiar de la infiintarea ei. Si asta pentru ca asupra mai multor membri planeaza suspiciunea colaborarii cu fosta Securitate. De altfel, chiar modul in care s-a materializat activitatea Comisiei Tismaneanu a fost contestat. Astfel, fostul presedinte Emil Constantinescu a precizat: "Ceea ce se intampla imi aduce aminte de demascarea regimului lui Gheorghiu Dej de catre Ceausescu".

"M-am retras saptamana trecuta din comisia prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu. Si am facut asta pentru ca eu fac parte dintre cei vizati de aceasta comisie. Nu vreau sa fie nici o problema. Sunt de acord sa fie cercetat si cazul meu daca se doreste. M-am retras din comisie cand mi-am dat seama ce urmareste aceasta. De fapt eu nici nu am vrut sa fac parte din aceasta comisie. M-au pus altii, dar nu stiu cine. Nu stiu care a fost procedura prin care s-au facut propunerile. Nu am semnat raportul. Cu toate acestea cred ca este bine ca s-a facut acest raport. Adevarul trebuie aflat", a declarat Inalt Prea Sfintia-Sa Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Mitropolitul ortodox a fost primul dintre ierarhii bisericii care si-a recunoscut colaborarea cu fosta Securitate, inca din 1990. De altfel el a precizat ca preotii trebuie sa marturiseasca daca au avut legaturi cu Securitatea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.