O sansa la care nu s-ar fi gandit niciodata. Asta ar putea insemna pentru un roman condamnat la moarte in Statele Unite decizia guvernatorului Floridei de a suspenda temporar executiile prin injectie letala. Povestea lui Gabby Tennis (26 de ani) a facut valuri in presa de peste Ocean. Condamnat la moarte dupa ce a ucis cu bestialitate un batran de 91 de ani, Tennis isi asteapta acum executia intr-o inchisoare din statul american.

Guvernatorul Jeb Bush a suspendat executiile in statul american Florida, pana la 1 martie 2007, dupa ce un condamnat la moarte executat saptamana trecuta prin injectie letala a avut parte de o moarte prea lenta, transmite AP.

De asemenea, guvernatorul Bush a creat o comisie care va examina situatia executiilor prin injectii letale in Florida, in lumina cazului Diaz.

In inchisorile din Florida se afla 374 de condamnati la moarte. Printre condamnati, si un roman. Gabby Tennis are 26 de ani si a primit pedeapsa maxima dupa ce l-a ucis cu sange rece pe Albert Vessella, un veteran de razboi in varsta de 91 de ani care locuia la Hollywood. Intrebat de ce a intrat in casa batranului, Tennis a spus ca avea de gand sa-l jefuiasca, nu sa-l ucida, in joc fiind suma de 3.400 de dolari. La jaf a participat si prietena sa, cu care urma sa se casatoreasca, nu inainte insa de a plati pentru "mana" ei 3.500 de dolari.

Gabby Tennis s-a nascut in America si locuia impreuna cu numeroasa lui familie (12 frati si surori) la Hollywood. Crima a socat America, mai ales ca Gabby, care lucra ca muncitor si repara acoperisuri, a avut parte de un proces foarte "agitat". Initial, el le-a cerut juratilor sa-l condamne la moarte, pentru ca nu voia sa-si petreaca toata viata, nevinovat in inchisoare, apoi a revenit asupra deciziei. La apel, el le-a adresat rugamintea de a-i cruta viata. "Va rog, nu ma omorati. Vreau sa traiesc", le-ar fi spus Tennis, conform presei americane.

Conform martorilor prezenti la proces si citati de cotidianul "Sun Sentinel", un cuvant greu de spus in acest caz l-ar fi avut tatal sau, care intervenea mereu in timpul audierilor, sfatuindu-si fiul sa invoce legea tiganeasca si faptul ca e nevinovat.

Verdictul a fost insa necrutator: Gabby Tennis a fost condamnat la moarte si asteapta acum punerea in aplicare a sentintei. Conform legilor statului american Florida, ca orice condamnat la moarte, si el va putea alege intre injectia letala si scaunul electric. Nu stie insa cand se va intampla acesta lucru, deoarece stabilirea pedepsei nu clarifica si data executiei. Astfel, detinutii condamnati la moarte pot astepta si zeci de ani ziua mortii. Decizia guvernatorului Floridei a fost "adoptata" si de alte state americane. Un judecator federal din San Jose (California) a extins vineri un moratoriu asupra executiilor in cel mai populat stat american, stabilind ca metoda injectiei letale incalca interzicerea, prin Constitutie, a "pedepselor crude si neobisnuite".

Luna trecuta, un judecator din Missouri a declarat aceasta metoda ca neconstitutionala. Injectia letala este metoda preferata de executie in 37 din statele americane.

El e condamnatul care a suspendat injectia letala

Guvernatorul Jeb Bush a luat decizia suspendarii executiilor cu injectia letala pornind de la cazul condamnatului Angel Diaz. Pentru ca acesta sa moara, a fost nevoie de o a doua doza letala si de 34 de minute, fata de 15 in mod "normal". In plus, legistii au constatat contradictii fata de explicatiile oficialilor inchisorii, potrivit carora raspandirea substantei toxice in organismul lui Diaz a fost intarziata de boala acestuia de ficat. In anul 1977, portoricanul Angel Diaz l-a omorat pe patronul unui bar de striptease din Miami (Florida).

Gabby isi asteapta executia in Florida

Gabby Tennis, ca de altfel toti condamnatii la moarte, se afla in inchisoarea din orasul Starke (Florida). Condamnatii primesc trei mese pe zi, iar mancarea este preparata tot de cei care isi asteapta executia. Inainte de executie, detinutii sunt mutati in celule speciale si au dreptul la ultima masa. Aceasta nu trebuie sa depaseasca 40 de dolari. Detinutilor li se permite un dus zilnic. De asemenea, pot primi corespondenta in celule.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.