Multi dintre cei care se ocupa de protectia fizica si informativa a presedintelui provine din garda lui Ceausescu

Ofiteri din fostele structuri ale Departamentului Securitatii Statului - Directia a IV-a (Contrainformatii militare) si a V-a (Securitate si Garda) - se ocupa in momentul de fata de protectia fizica si informativa a presedintelui Traian Basescu. Cu toate ca seful statului duce o campanie de epurare a fostilor securisti din institutiile statului, la ora actuala, un numar important de ofiteri cu functii de conducere in Serviciul de Protectie si Paza provine din fostele trupe de securitate ale lui Ceausescu si din directiile Departamentului Securitatii Statului.

Traian Basescu a afirmat in mai multe randuri, la preluarea mandatului de presedinte, ca doreste o restructurare a serviciilor de informatii din Romania si eliminarea fostilor securisti din aceste servicii. Ba chiar a declarat ca in Servicii nu se mai gasesc decat foarte, foarte putini angajati care provin din fosta Securitate si aceia in prag de pensionare. In acest sens, seful statului l-a numit pe tanarul ofiter de numai 35 de ani Florin Coldea in functia de prim-adjunct al directorului SRI.

Prezent la sedinta de bilant a SRI din data de 3 aprilie 2006, Basescu a afirmat ca "mi-as dori ca pana la sfarsitul mandatului meu, despre SRI sa se spuna ca este o institutie care nu mai are nimic comun cu fosta Securitate, o institutie a democratiei care protejeaza cetatenii romani. Va asigur ca acesta este obiectivul pe care-l am". Dupa numai o jumatate de an, pe 6 octombrie a.c., presedintele Romaniei spunea la festivitatea de investire a lui George Maior in functia de director al SRI ca are o "informatie neverificata inca 100%, dar care poate fi confirmata in zilele urmatoare", potrivit careia, in SRI nu mai exista nici un ofiter al Directiei I si mai exista un singur ofiter al Directiei a VI-a, "care probabil va face cerere de trecere in rezerva in zilele urmatoare".

Este ciudat ca Traian Basescu acorda o importanta deosebita procesului de epurare a fostilor securisti din serviciile de informatii, dar mai putin din Serviciul de Protectie si Paza, institutia care se ocupa nemijlocit de protectia fizica si informativa a lui si a membrilor familiei sale.

Cuibul de securisti

In urma investigatiilor efectuate de ZIUA, am descoperit ca in interiorul Serviciului de Protectie si Paza si-au gasit un loc caldut zeci de ofiteri proveniti din fostele structuri ale Departamentului Securitatii Statului. Cu binecuvantarea actualei conduceri a SPP, aproape 50 de fosti ofiteri ai fostei Securitati si din Consiliul Politic Superior al Armatei, din aproximativ 2000 de persoane cat sunt incadrate in prezent in acest serviciu, ocupa functii importante de conducere in cadrul diviziunilor din SPP. Acestea se regasesc cu preponderenta in structurile informative si de protectie interna ale Serviciului de Protectie si Paza. Fostii securisti au grade de la locotenent colonel in sus, iar in jur de 20 sunt incadrati pe functii de general. Pentru a exemplifica, amintim numai numele locotenent-colonelului Coltuneag, al colonelului Niculescu, al colonelului Suta, al locotenent-colonelului Marcu, al locotenent-colonelului Stanica si locotenent colonelului Apostol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.