Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia a decis sa dea curs cererii lui Munaf ca apelul lui sa fie rejudecat "en banc", adica de catre plenul judecatorilor, pana atunci urmand ca transferul sau catre fortele irakiene sa nu aiba loc.

Potrivit documentului curtii obtinut de NewsIn, judecatorii Curtii de Apel au decis prin majoritate de voturi sa admita plangerea lui Munaf ca apelul sau initial sa fie judecat "en banc", adica de plenul judecatorilor si prin urmare instanta ordona armatei americane sa amane transferarea lui Munaf in custodia fortelor americane pana la solutionarea prezentei cauze. Curtea de Apel a Districtului Columbia extinsese si in 10 noiembrie un ordin emis la 27 octombrie privind blocarea transferului lui Munaf, anuntand ca urmeaza sa se pronunte asupra unei cereri de reexaminare a cazului "en banc". Vineri, 15 decembrie, Curtea a decis sa aprobe aceasta cerere de reexaminare a cazului "en banc", prin urmare, transferul lui Munaf este amanat inca o data.

Examinarea unui caz "en banc" este un termen folosit pentru audierea unui caz de catre toti judecatorii unei curti. Curtile de apel din Statele Unite accepta uneori re-examinarea unui caz "en banc" pentru a reconsidera decizia unei camere a curtii, formata dintr-un numar restrans de judecatori. Procedura este folosita pentru chestiunile de o importanta publica exceptionala sau daca decizia grupului de judecatori contrazice decizii anterioare luate de curte. Curtea Suprema a Statelor Unite a refuzat, in 13 noiembrie, sa intervina in cazul Munaf pentru a bloca transferarea sa catre autoritatile irakiene. Curtea Suprema nu a dat nicio explicatie pentru decizia sa de a respinge apelul lui Munaf.

Eric Freedman, unul dintre avocatii lui Munaf, declara la momentul respectiv ca decizia Curtii Supreme prin care a refuzat sa intervina in cazul Munaf s-ar putea baza pe principiul ca, in urma ordinului emis in 10 noiembrie de Curtea de Apel (prin care prelungea blocarea transferarii lui Munaf pana la examinarea cererii de rejudecare a cazului en banc), plangerea adresata Curtii Supreme a devenit neintemeiata. Un tribunal irakian l-a condamnat pe Munaf la moarte prin spanzurare, in data de 12 octombrie, pentru implicare in rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Avocatii din Statele Unite se adresasera Curtii Supreme, dupa ce alte doua instante refuzasera sa se pronunte in cazul Munaf. Avocatii au invocat pentru demersul lor dreptul oricarui cetatean american - detinut de guvernul american - la un proces corect. In varsta de 53 de ani, Munaf, cetatean american din anul 2000 si tata a trei copii - toti cetateni americani - a fost detinut de Statele Unite timp de 16 luni, fara a fi pus sub acuzare, la Camp Cropper, in Bagdad, afirma Brennan Center for Justice. In acest timp, avocatii americani ai lui Munaf sustin ca clientul lor a fost torturat si i s-a negat dreptul de a vorbi cu ei. In plus, sustin ei, procesul prin care Munaf a fost condamnat la moarte a fost lipsit de elementele unui act de justitie echitabil. Lui Munaf nu i s-a permis sa aduca martori sau sa prezinte probe in apararea sa.

Mai mult, Munaf a fost condamnat la moarte pe baza unei marturii pe care avocatii sai sustin ca a fost obtinuta prin mijloace de coercitie, dupa ce oficiali americani si romani l-ar fi amenintat pe Munaf si pe familia lui cu violente si acte de agresiune sexuala. In plus, Statele Unite au intervenit in procesul lui Munaf, afirmand ca reprezinta guvernul roman, in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti neaga ca au autorizat vreodata Statele Unite sa actioneze in numele lor, reaminteste Brennan Center for Justice.

Joia trecuta, Mohammed Munaf urma sa fie audiat din nou in calitate de invinuit, prin videoconferinta, de catre magistratii Curtii de Apel, dar autoritatile irakiene nu au fost de acord, motivand ca autoritatile romane nu au indeplinit toate procedurile necesare. Razvan Radu, seful Directiei Drept International si Tratate din cadrul Ministerului Justitiei, a declarat, joi, pentru agentia NewsIn, ca exista acordul irakienilor pentru audierea lui Munaf, dar americanii in custodia carora se afla acesta au refuzat sa acorde sprijinul tehnic necesar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.