Ministrul Comunicatiilor. Invinuit de spio­naj si tradare. I se spunea Schumacher. Ar fi influentat Guvernul in privinta procentelor Petrom, ar fi jucat tare, impreuna cu "spionii" Stancev si Benyatov, listarea Postei si a altor marafeturi.

Schumacher

Reporter: Ce mai spionezi, draga Schumacher?
Zsolt Nagy: Ce am spionat dintotdeauna, adica nimic.

Rep.: De ce credeti ca Stancev v-a botezat "Schumacher"?
Z.N.: Bietul Schumacher, daca ar sti el ca in Romania a decazut de la statutul de pilot exceptional de Formula 1 la cel de spion de cabaret de spita a 7-a, poate ca si-ar reevalua optiunile in viata. Ma in­treb daca PR-ul lui monitorizeaza si presa din Romania. Si stie ce coverage i-am a­tras prin toata aceasta bufonerie. Oricum mi s-ar spune, nu sint fan Formula 1.

"Stancev? Am citit in presa de el"

Rep.: Il cunoasteti pe Stancev?
Z.N.: Stancev, spuneti? Da, imi su­na cunoscut. Cred ca am citit prin presa despre el. Altminteri, a fost doar unul dintre cei multi care vin la MCTI pentru a prezenta companiile pentru care lucreaza sau pentru a face lobby pentru o cauza sau alta.

Rep.: Cu ce ministri sinteti asa de prie­ten incit sa puteti sa-i spuneti lui Stancev: "Pot sa rezolv cu citiva dintre ministri, pot sa vorbesc cu ei si totul sa mearga bine"?
Z.N.: Nu cunosc interesele lui, cum as fi putut sa sprijin ceva ce nu cunosc? Din cele citite de mine in presa reiese ca cineva spune despre mine ca… Iar in politica nu exista prietenii, daca aveati cumva iluzii in sensul acesta.

Rep.: Ce anume ati mincat la restaurant cu Stancev? Stancev ce a consumat? Cine a platit nota de plata?
Z.N.: Stancev a consumat deja vreo doua saptamini din viata mea, fara sens. Si cam atit, din ce cunosc eu.

Seres? Colegul meu. Luca? Relatie de culoar

Rep.: De ce trebuia sa va implicati in afacerile lui Seres-Luca-Petrom?
Z.N.: Asta cred ca ar fi trebuit sa va in­treb eu pe dumneavoastra. Chiar asa, de ce ar fi trebuit sa ma implic eu in afa­ce­rile acestea? Asta pentru ca nu am ni­mic de-a face cu nici unul din cei mentio­nati.

Rep.: Ce relatii aveti cu Seres? V-ati intilnit neoficial cu Seres vreodata?
Z.N.: Seres a fost colegul meu. Cum spuneam, in politica, relatiile de prietenie nu exista, iar prin neoficial eu inte­leg deja cadrul privat in care intra fami­lia, prietenii si apropiatii. Deci nu, nu ne-am intilnit in acest context.

Rep.: Cu Luca ati fost la bar?
Z.N.: Relatia mea cu Luca as defini-o ca fiind una de culoar si nu de budoar, cum ar dori multi sa o creada. Pe Luca l-am zarit o data pe culoar la Realitatea TV, unde mergeam la o emisiune. El mi-a in­tins mina, iar eu i-am strins-o fara sa il recunosc in primul moment. De aceea spun, a fost o relatie de culoar.

Posta Romåna

Rep.: De ce ati avantajat CSFB pentru Posta Romana? De ce ati anulat apoi contractul cu CSFB, ca sa nu pareti dubi­os? E aceeasi stratagema si-n cazul Radiocomunicatii?
Z.N.: Vedeti, aici e marea buba. CSFB nu are nici o treaba cu Posta Romana. Dar intrebarea dumneavoastra e defini­tia perfecta pentru ceea ce se intimpla a­cum in Romania: o confuzie imensa, un haos informational care nu face decit sa intretina niste suspiciuni nefondate. CSFB a fost desemnat de o Comisie din care au facut parte reprezentanti ai MCTI, ai Mi­nisterului Finantelor Publice si ai Guver­nului drept consultant pentru construirea strategiei de listare pe Bursa a participatiunilor statului romån la Romtelecom. Si subliniez - consultant. Ei urmau sa faca o evaluare a companiei, sa vina apoi cu o propunere de strategie pentru listarea la Bursa a actiunilor detinute de stat, strategie care sa fie apoi aprobata de catre Guvern. Am solicitat o intilnire cu conducerea CSFB, pentru a analiza renun­tarea amiabila la acest contract dintr-un motiv foarte simplu: dumneavoastra, daca ati fi broker la Bursa, ati cumpara ac­tiuni ale unei companii cind stiti ca exis­ta dubii asupra contractului incheiat cu, pardon de cacofonie, consultantul care a evaluat acea companie? Sper sa se inte­leaga odata ca acest contract nici nu a intrat in derulare. La fel in cazul SNR (chiar daca nu e stratagema), i-am invitat la o discutie pentru a amina momentul ince­perii derularii contractului pina la clarificarea situatiei.

Rep.: Il cunoasteti pe Benyatov?
Z.N.: Da, il cunosc asa cum ii cunosc si pe ceilalti reprezentanti ai consultan­tilor pe care i-am intilnit. De ce plecati insa mereu de la premisa ca oamenii imi cer lucruri cind ma cunosc? Nu am nimic de dat, si nu va voi spune ca sint "sarac si cinstit", ci doar voi sublinia faptul ca ceea ce este in acest moment de dat apar­tine statului romån, iar eu nu sint nici pe departe singurul sau cel mai important reprezentant al Statului.

Misteriosul turnator

Rep.: Cine v-a turnat la autoritati?
Z.N.: Poate o sa va par redundant, dar cine sa toarne ce? Poate daca ar fi fost la mijloc o turnatorie, lucrurile ar fi fost mai profesionist facute. Un turnator ar fi avut nevoie de un subiect real pentru turnato­ria sa, sau, in lipsa, ar fi trebuit sa inventeze un lucru mai credibil decit acesta cu tradarea si spionajul.

Donciu

Rep.: Cu Donciu, fostul subordonat, actualul arestat, ce afaceri ati invirtit?
Z.N.: Donciu a fost consilier al cabinetului meu. Iar afaceri nu invirt nici cu el, nici cu altii, ca pe mine invirtelile ma ametesc, iar eu prefer stabilitatea.

Rep.: De ce nu sinteti vinovat, domnule Nagy?
Z.N.: Intrebarea asta suna ca un titlu de film englezesc. O sa-mi permit sa va raspund insa franc - pentru ca nu sint.

Internet and computer stuff

Rep.: Si acum o ultima intrebare… In cazul in care descoperi ca esti virusat, este recomandabila scanarea compute­rului in Safe Mode sau utilizarea functiei Restore Point?
Z.N.: Recomandabil ar fi sa ai intotdeauna un antivirus. Este mai bine sa previi decit sa tratezi, iar un antivirus e optiunea cea mai buna. Indiferent ca se cheama FIREWALL, SOFT DEFENDER, SRI, SIE etc. Numai sa isi faca treaba bine.

Raspunsul redactiei: corect este sa sca­nezi cu antivirusul in Safe Mode, cu System Restore-ul dezactivat. Daca uti­lizezi System Restore, exista riscul ca restore point-ul sa fie infectat.