Miercuri, 6 decembrie, ora 13, in timp ce il intervievam pe Chirovici despre demi­sia sa din Partidul Conservator si ramine­rea sa pe postul de presedinte al Agenti­ei Nationale pentru IMM-uri, lui Chiro­vici i se discuta si i se lua postul. De aceea, cred ca am stabilit o premiera jurnalistica nationala, mondiala si uni­versala. Demna de Guinness Book.
Tradarea

Reporter: Cum stati cu tradarea?
Eugen Chirovici: In general, nu am tradat pe nimeni niciodata.

Rep.: Si acum nu l-ati tradat pe Voicu­lescu?
E.C.: Hai, dom’le, sa lamurim putin isto­ria zbuciumata a ultimilor trei ani. Eu ocupam aceasta functie in Agentie cu un an inainte de a fi membru al PC. Inte­legindu-mi rolul ca tehnocrat si economist aici, am decis sa ramin in aceeasi calita­te, dupa decizia politica de a iesi de la gu­vernare a PC. Pe de alta parte, o functie publica, dupa mine, reprezinta o responsabilitate si nu un privilegiu. Nu cred ca intr-o Agentie ca aceasta poti intr-o zi sa-ti iei pixul si sa pleci.

Rep.: Tot nu inteleg. Ati intrat politic in PC.
E.C.: In primul an al functiei mele nu am fost membru PSD. Apoi, oferta electo­rala a PUR de atunci, PC de azi, era cea mai consistenta in domeniul IMM si a­tunci am aderat in aceasta directie crezind ca ma poate ajuta sa materia­lizez proiectele ce le aveam.

Rep.: Deci a fost o lipitura. Puteati fi in afara partidului?
E.C.: Nu am fost conditionat in nici un fel. A fost la latitudinea mea.

Masonii

Rep.: Are vreun sens sa va intreb despre conjuratia masonica din Guvern, dat fiind faptul ca sinteti printre primii masoni ai Romåniei?
E.C.: N-are sens. E ideea fixa a lui Cozmin Gusa.

Rep.: Deci nu e loja lui Tariceanu mai tare ca a lui Voiculescu.
E.C.: Pot sa va spun ca nici unul, nici celalalt nu fac parte din masonerie.

Rep.: Era PC o solutie imorala?
E.C.: Nu stiu la ce se referea domnul Basescu cu aceasta formulare. Nu stiu de ce ar fi fost morala sau imorala. Eu cred ca, indiferent de doctrine, important este sa fie cald in casele oamenilor. Daca pentru asta nu s-a gasit destula ener­gie, in schimb a existat multa ener­gie consumata in ale politichiei. Poti gasi o formula ideala care sa fie superba in ale doctrinei, dar daca sta prost din punct de vedere administrativ, nu cred ca inte­reseaza pe cineva.
Voiculescu-Paunescu

Rep.: Ati lucrat si cu Voiculescu, si cu Paunescu. Ce-i face puternici?
E.C.: Vedeti, termenul "a lucra" este des­tul de neclar. Eu mi-am facut meseria de jurnalist la Curierul national. Pot spune cu mina pe inima ca nu se amesteca nici unul dintre fratii Paunescu in scrierea ziarului.

Rep.: Dar ce-i face puternici pe Voi­cu­lesti si Paunesti?
E.C.: E tare vag termenul de putere.

Rep.: Bani, influenta, mituri.
E.C.: Privit de la o anumita scara, in Romånia nimeni nu are bani. Banii in­seamna cu totul altceva in lumea asta.

Rep.: La ce anume va referiti?
E.C.: Cel mai bogat din lume ramine pina astazi Rockefeller, cu o avere de circa 110 miliarde de dolari. Nici un romån nu l-a depasit inca. 90% din avere a donat-o statului american. Orice forma de pute­re, o spun fara a deveni brusc fi­lo­zof, o interpretez ca puterea de a face bine.

Rep.: Si revin, Paunestii si Voicules­tii unde-i plasati?
E.C.: Oameni care au reusit in afa­ceri. Despre traseul politic al domnului Voiculescu ramine de vazut in ce masura va transfera succesul din afaceri in poli­tica.

Rep.: Dar de ce ei au creat miturile as­tea?
E.C.: Va dati seama, dupa ’89 avere insemna un televizor color sau o casa mai procopsita de la ICRAL. Eu cred ca se vorbeste cam mult despre bani in socie­tatea noastra de azi, cind alte valori ar trebui promovate la nivelul societatii. Eu cred ca o natiune supravietuieste prin va­lorile morale si nu doar prin afacerile pe ca­re le face.

Rep.: Se poate vorbi despre etica in cazul celor doi?
E.C.: Eu nu vorbesc de rau pe nimeni.

Rep.: Cind trinteste usa Chirovici ce­lor puternici?
E.C.: Cind treci de la un proiect la al­tul nu inseamna ca trintesti usa, ci pur si simplu ai alta oportunitate.

"Oportunitatea" de a ramine in Guver­nul Tariceanu - parea finalul interviului, pe la ora 14. La citeva minute dupa aceea, agentiile de presa anuntau faptul ca postul lui Chirovici a fost negociat intre Ali­anta D.A. si UDMR. UDMR va prelua IMM-uri­le. A doua zi, dimineata, la ora 10, ii telefonez lui Eugen Chirovici. Iata adevara­tul final al interviului.
Demisie tardiva

Rep.: In timp ce noi vorbeam ieri, vi se lua postul.
E.C.: Mi-am depus demisia in dimi­neata asta.

Rep.: Nu e straniu ca, in timp ce noi vorbeam, la Guvern erati suntat?
E.C.: Era normal sa se intimple asa, dat fiind faptul ca s-a deschis tirgul de job-uri la Palatul Victoria, iar o prezenta tehnocrata nu e oportuna. Eu nu mi-am dat demisia din PC pentru o functie, dar nici sa vad acest joc de-a da-mi-o mie, na-ti-o tie, in conditiile in care in casele ro­månilor e frig. Pentru Palatul Victoria era important cine ia prada si nu vedeti ca nu s-a discutat nici o clipa compe­tenta, background-ul baiatului care ia portofo­liul?

Rep.: Aveati ceva impotriva acestui nou algoritm?
E.C.: Nu aveam nimic impotriva, dar sa se ia frumos. Eu sint un om care nu am ramas aici nici pentru bani si nici pentru alte interese. Leafa mea e de trei-patru ori mai mica decit in sectoarele principale si niciodata nu am tras sfori pentru nimic.
A fi naiv

Rep.: Cind ati ramas cu Tariceanu, nu ati vorbit cu Tariceanu?
E.C.: Nu.

Rep.: Chiar sinteti fraier.
E.C.: Fraier inseamna prost. Cred mai degraba ca sint naiv, fiindca in tot timpul acesta mi-am conservat o doza de inocenta.