Incredibilele privilegii ale unor functionari de stat

ROMATSA, adica Administratia Ro­mana a Serviciilor de Trafic Aerian, este locul unde este sfidata orice fel de cuge­tare pesimista. Asa ca, daca ati avut vreodata impresia gresita ca banii nu pica din cer, mai reflectati putin. Aici, adica la ROMATSA, ajung taxele platite de operatorii de zbor pentru servicii de dirijare si control de trafic ae­rian. Pentru care, numai anul trecut, deasupra ROM­ATSA s-a deschis cerul si au picat de acolo cam 140 de milioane de euro. Ca la mai toate regiile auto­nome cu tu­peu, care se bat cu pumnul in piept ca ele nu utilizeaza banul pu­blic, nici aici n-ai sa gasesti vreo decla­ratie de avere trecuta pe site sau vreo alta informatie de interes public. Desi cerul e al Roma­niei, nu al lu’ ROMATSA si nici al lu’ ma­­ma lu’ ROMATSA, din cifra de afaceri obtinuta anual, la stat nu ajunge nici cit sa poata sa se linga pe bot.

Spor pentru frica de a nu fi dat afara

Mda, va vine sau nu sa credeti, asta e unul din sporurile foarte creative date prin decret de lege pentru angajatii ROM­ATSA. E, hai! Nu fiti invidiosi. Asta se intimpla demult. S-a scos. Relaxati-va! Acum nu mai au decit niste salarii foar­te mari, la care se adauga multe spo­ruri, sala de fitness, concedii de 49 de zile, vacante platite de firma si locuinte de serviciu. Sper ca nu am atins corzi sensibile. Sa stiti ca nici ei nu vor sa va su­pere, nu s-ar lauda cu asta niciodata: daca ii intrebi ce salariu au, nu-ti vor spune in veci.

Cunoastem cazuri cind acesti oameni au fost fortati de instante sa-si declare salariul si sa stiti ca au re­zistat eroic. Se pare ca, daca ceri de la ROMATSA o adeverinta de salariu pentru un proces de stabilire a pensiei alimentare, vei primi o caracterizare de ge­nul: "un angajat model, care si-a trecut toate examenele cu rezultate bune, care da dovada de serio­zitate pe plan profesional si relational, atit cu colegii cit si fata de superiori, fiind o persoana respectuoasa si saritoare, un om tole­rant si rabdator, res­pon­sabil si echilibrat". Si acum, res­pi­ram adinc, nu­ma­ram oite sau ce ne re­la­xeaza pe noi mai mult, ca mai urmeaza.

Ai doua case in proprietate? Mai ia una de serviciu de la ROMATSA

Pentru cei care stau cu chirie si se bu­cura ca platesc doar 200 de euro chi­rie pe o garsoniera, aflati ca la ROMATSA se dau locuinte de serviciu cu 500.000 ROL pe luna.

|n cazul institutiilor publice, lo­cuin­tele de serviciu se atribuie fie cind nu mai detii nici o alta locuinta sau, in ca­zul unora mai cu mot, cind nu mai detii nici o alta locuinta in localitatea in care lucrezi. La ROMATSA, insa, lucrurile depasesc orice asteptari: poti sa ai si 1.000 de case, da’ sa nu dea Dom­nu’ sa stai cu chirie pe undeva, ca nu mai pupi nimic. |n contractul de in­chi­rie­re standard scrie negru pe alb: "contractul se reziliaza daca salariatul dobindeste o alta locuinta cu chirie in localitatea unde are locul de munca".

De exemplu, Profir Dan, un simplu controlor de trafic, a primit in ’99 o locu­inta de serviciu pe strada O. Goga, vizavi de Camera de Comert. La momentul respectiv mai avea deja un apartament in Bucuresti, a carui adresa apare chiar in contractul de inchiriere. Pentru acest apartament de 72,29 mp, compus din trei camere, in centru, domnu’ Profir era obligat sa plateasca chirie fix 489.042 de lei vechi. N-avem nici un motiv sa cre­dem ca acum pla­teste mai mult, pentru ca in contract nu este prevazuta nici o clauza de reactualizare a sumei in func­tie de vreun curs valutar. Pentru ca a fost cuminte si nu a stat cu chirie in alta par­te decit in locuinta sa de serviciu, Profir si-a mai cumparat, in 2004, un apartament de 25.500 de euro, fara ca acest lucru sa-i afecteze in vreun fel contractul de inchiriere. Tineti-va bine, mai ur­meaza o clauza memorabila: salariatii ROMATSA pot sa imbatrineasca linistiti in acele apartamente fara ca nimeni sa-i poata dezlipi de acolo, pentru ca in contract scrie clar ca "in cazul pensio­narii salariatului, acesta isi va pastra drepturile asupra locuintei ce formeaza obiec­tul prezentului contract", iar "in cazul decesului salariatului, sotul/sotia sau copilul supravietuitor devine titularul contractului de inchiriere, daca acesta nu detine o alta locuinta cu chirie".

Prinz de serviciu de o suta de euroi

Doar nu va gindeati ca salariatii ROM­ATSA maninca la cantina sau ca isi scot la prinz sandvisul facut de nevasta dimineata? Pentru asta exista o firma de catering, pe numele sau Gastrom Int Catering SRL. Pentru ca sumele de bani alocate pe fiecare tura facuta de un con­trolor de trafic sint destul de consisten­te si pentru ca saracul nu ar putea in veci sa manince atit, in loc sa vina firma de catering sa-i aduca min­care la serviciu, salariatului i se da po­si­bilitatea sa-si cumpere singur ce-i pofteste ini­mioara.

De exemplu, acelasi domn Pro­fir se duce intr-o zi la Selgros Baneasa si cumpara: salam de Sibiu, Bounty, muschi Azuga feliat, Nufar pentru fa­ianta, caramele Mamba, la­vete, prosoa­pe Frisbi, CD-uri Samsung si tot asa. Ajunge la casa, unde factura bate aproa­pe de 4 milioane de lei vechi. Profir nu schiteaza nici un gest cum ca ar duce mi­na la buzunar, ca doar stie ca pla­teste firma prin Gastrom Catering. Ca sa stie cit mai are in cont, la casa exista o lista cu numele salariatilor, in dreptul carora sint trecute sumele de care acestia pot dispune.
|n incheiere, va uram pofta buna, la mai mare si sa aveti copii angajati la ROMATSA, daca vreti sa aveti o batri­nete fericita si ferita de oftica.

Calitatea de membru in CA te imbata mai ceva ca scandilicu’

Si acum, revelatia noastra din Consiliul de Administratie de la ROMATSA: Dascalu Doina Elena, reprezentantul Ministerului de Finante. Dupa cum singurica recunoaste in declaratia de ave­re, madam are calitatea de admi­nistra­tor la SC Prodplast SA si de cenzor la SC Serconf SA, desi legea permite astfel de libertati pentru un secretar de stat doar in cazul in care "un interes public se im­pune". Sintem cu­riosi sa aflam si noi cit interes national incape in pre­zenta ei in consiliile de administratie de la Prodplast, Serconf, ROMATSA si Daewoo - Mangalia Heavy Industries. Ultimele doua nominalizate nu fac nici macar act de prezenta in declaratia de interese a doamnei Das­calu. Exista to­tusi citeva interese care ar putea fi ser­vite prin prezenta sa in Ministerul de Fi­nante: barbat-su, adica Romulus Dasca­lu, este presedintele Asociatiei Produca­torilor de Alcool si Bauturi Spirtoase "Garant", director general al celei mai mari fabrici de alcool din Romania, "Scandic Distillery", si inca o data direc­tor al societatii General Transilvania Exim, societati controlate de fratii Mi­cula, despre care stim cu totii ca sint pu­tin cam vulnerabili la capitolul fi­nan­te. Cum nu sint, insa, angajatii de la ROMATSA, care nu se tem decit de cer, sa nu cada pe ei odata cu avioanele de pe urma carora au privilegii de stabi.