Distrusa de Ceausescu, care a vrut sa o sece, Delta Dunarii nu a scapat dupa 1989 nici de imbogatitii zilei, care au cautat sa-si faca aici hoteluri si vile luxoase. Zeci de hectare de spatiu verde au disparut in ultimii 16 ani atat de-a lungul celor trei brate, cat si in zona de sud a Rezervatiei, in complexul Razelm-Sinoie

Statiuni intregi aparute in mijlocul paradisului verde, vile, pensiuni si hoteluri de lux crescute de-a lungul bratelor Dunarii, un parc din orasul Tulcea inlocuit cu un hotel. O plaja salbatica pe care se gasesc specii de plante strict protejate a fost la un pas de a fi acoperita de zeci de tone de balast din cauza ideilor de dezvoltare ale unui grup de afaceristi si lacomiei comunitatii locale, care doreau construirea unei mega-statiuni.

O alta zona strict protejata, si ea foarte valoroasa - Grindu Chituc - este pe cale de a fi retrocedata spre a face loc unui cartier de vile sau unei statiuni turistice. Sunt toate lovituri puternice date Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii de comunisti, dar si de imbogatitii tranzitiei. Asta desi teritoriul RBDD este domeniu public de interes national, iar in aceasta zona orice transformare poate afecta iremediabil ecosistemele.

STATIUNI

Comunistii au amenajat mai multe statiuni in Delta. Gura Portitei (situata pe cordonul litoral), baza turistica Rosu (complexul de lacuri Rosu-Rosulet), Uzlina (bratul Sf. Gheorghe) sau Sf. Gheorghe au devenit puncte pe harta turismului de masa. Astazi, oameni de afaceri cunoscuti administreaza direct sau prin apropiati respectivele baze: Alexandru Bittner, Sorin Ovidiu Vantu, Sorin Marin. Dupa Revolutie li s-au adaugat alte locatii, precum Matita (detinuta de Robert Raduta si aflata in complexul de lacuri Matita Merhei) si Lunca (malul Lacului Razelm).

Astazi, mii de turisti le frecventeaza anual, in perioadele cand nu se declanseaza isteria aviara. Pentru ca in Delta nu exista rampe ecologice pentru colectarea gunoiului, deseurile produse de turisti sunt arse sau aruncate la voia intamplarii in Rezervatie. Exceptie fac Gura Portitei si Lunca. La Matita, constructiile din mini-statiune au fost ridicate fara autorizatii. Incriminat, proprietarul Robert Raduta a reusit sa demonstreze ca aceasta a fost singura varianta pentru a putea realiza investitia.

VILE SI PENSIUNI

Pe bratele Dunarii au aparut zeci de vile si pensiuni. Foste cherhanale, cantoane, puncte de observatie au fost extinse, marite, transformate pentru a deveni locatii turistice. Recordul se inregistreaza pe bratul Sfantu Gheorghe, cu aproximativ 80 de astfel de locatii. Construite pe diguri sau in zonele inundabile, multe dintre aceste locatii nu au toate avizele pentru constructie, pentru ca se afla pe diguri sau in zone inundabile, insa haosul legislativ din acest domeniu a permis si asemenea anomalii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.